JOM LAYAN IKLAN

Tuesday, December 9, 2014

AGENDA BUAT SALAH PAHAM

Mmmm memang pembacaan secara atas talian ni bagus baik.. tapi kena ada tempatnya...

I paling menyampah kalau artikel Malaysian Insider ke... Malaysia Kini ker...
Cara dia tulis tu mudah buat kita.. (saya lah tu) rasa menyampah... Sentiasa ada berbau kebencian...
Nak-nak kalau dia tulis pasal agama Islam... memang mudah buat orang salah paham.

Haish.. I memang rasa defensif la kata-kata cam tu.. Lagilah SIS (Sisters in Islam) ... Hua rasa cam nak nanges... Depa tu nak halalkan semua perkara... Ustaz-ustazah sibuk dok pertahankan yang halal... depa sibuk plak nak pertahankan yang haram.... Kalau gitu kalau perempuan kawin lebih satu pun halal jugak in d future.... hahah pasal Tuhan maha penyayang kan... tentu dia bg kita kawin lebih satu!! Ini kan hak manusia.. Kita ni kan anak tuhan... (Itu claim depa lah...).... EEEE yuks!!! Depa semua nak buat ikut logik nafsu....

Contoh yang ini (Guitars.. football kits, haram).  Orang yang like tu tentu tersengih-sengih like and share and kata Islam tu bodoh and tah apa-apa lah....
Sedangkan depa tak tau Islam itu adalah agama yang menegah kemungkaran... agama yang tidak menyamakan dengan tuhan lain... agama yang mengelakkan kelalaian.. agama yang mengelakkan penyembahan berhala... nak elak terlalu suka-suka, pembaziran... nak-nak part buat setan hepi... memang lah ditegah. I tengok kereta chevrolet memang lawo... tp mmg tak mau beli pasal ada ala-ala lambang salib kat kereta tu.... Memang lah orang kata ala... ikut nawaitu.. but... takkan lah nak tetap empunya ala-ala salib walaupun nawaitunya lain.
Kanapa guitars , music haram.... (takkan nak buat artikel ala buku kan kat situ) ... musik haram kalau leka sangat sampai tak hingat dunia... Pasal hati ini perlu selalu berzikir kepada Allah....

Then pasal artikel ini... Why many Malaysians still cannot converse in english.. Depa patut tulis... Why do we have MPs who do not know to speak proper bahasa... Refer sini... Kita bukanlah nak orang Malaysia nih sangat hebat berbahasa omputeh... (I tulis nih pun broken sana sini) tapi... jangan lah kutuk lelebih sangat kalau BI orang Malaysia tak hebat mana.... dah dia kat rumah tak cakap omputeh nak buat gano.  Tp i memang kutuk lebih lah kalau dia tak pandai cakap BM pasal,, sekolah ajar dalam BM... ada subjek BM, Sejarah, Moral, Seni , Agama, hampir semua lah!!

OK itu aja
#emolepasbacalikefborangyangmembengangkan#





2 comments:

sweet tooth said...

kak nem, risau jugak kalau yg baca tu cetek agamanya...boleh menimbulkan kekeliruan kan...

Hanim Salleh said...

kan... akk sendiri tersalah paham dulu.. tp bila baca hati rasa cam lain macam aja nih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...