JOM LAYAN IKLAN

Wednesday, December 10, 2014

DOSA MENINGGALKAN SOLAT

Kali ni nak buat entry Islamic sikit sebagai peringatan untuk diri sendiri dan orang-orang tersayang tak lupa juga untuk semua umat Islam.... Ingat.. saya bukanlah ustazah ke para alim ulama'.. tapi saya juga mahukan Jannah.  Kalau salah tegur lah saya... Kita baca secara santai aja ya... hanya refleksi diri saya...



INGAT!!! 

  1. BEZA ORANG ISLAM DENGAN ORANG BUKAN ISLAM ADALAH SOLAT. Seseorang yang redho Islam sebagai agamanya, akan redho dengan tuntutan solat 5 waktu ini. Saya bangga bahawa Islam meletakkan syarat bahawa solat adalah penting.. Memang tampak beza status Islam jika dibandingkan dengan status agama lain yang lebih menunjukkan cara ibadah mereka lebih tampak kepada bentuk doa.. (grace) Namun tiada bentuk pergerakan khusus untuk penyembahan TUHAN YANG SATU. Solat yang dituntut 5 kali sehari ini jika dibuat dengan hati dan perasaan yang tulus sudah pesti menjadi idaman untuk setiap muslim.  Tetapi saya sedih terhadap diri sendiri kerana sering mengabaikan kepentingan solat.  Saya kenal seorang pakcik yang baru masuk Islam.. namun solat 5 waktunya pasti di surau atas masjid... Dia akan risau kalau tak solat di surau atau masjid... bukan risau apa... dia amat paham akan ganjaran mengerjakan solat di tempat tersebut... saya pula... haish.... (sigh).  
  2. ORANG YANG MENGERJAKAN SOLAT 5 WAKTU AKAN TENANG HATINYA. Tentu  ada individu (yang bukan Islam atau alasan tak nak solat) akan mengatakan bahawa... "Ala... psikologi tu... pasal dia dah tau akan tuntutan solat.. kalau tak solat mesti rasa berdosa".  Ya kata-kata anda itu betul.... itulah yang telah Allah arahkan kepada naluri kita yang sentiasa mengagungkan Allah yang satu dan tidak beranak dan tidak diperanakkan.  Naluri dan jiwa kita secara lahiriah dan secara tidak sedar sebenarnya  menginginkan kita rujuk kepada yang MAHA BESAR dan MAHA ESA.  Solat gitu-gitu aja ikut waktu pun akan tenang... bila dah dapat solat gitu-gitu aja dalam waktu.. jiwa nakkan yang lebih itu (UPGRADE) iaitu solat diawal waktu.  Bila dah dapat solat diawal waktu.. jiwa nak upgrade lagi... lepas solat baca al-Quran... Apabila dah dapat aja buat itu.. hati ingin lebih upgrade,, iaitu.. buat semua yang itu tetapi berimam dan di masjid/surau pula. Subhanallah... begitu indahnya Solat menurut Islam.... Lagi indah solatnya.. lagi indah jiwanya. Pergh!!!! Nakkan??? Perasaan yang mungkin seperti main DOTA... nak upgrade aja gitu kan? Hihihi..... Saya percaya... kalau dah redho ngan Islam dan solat... mesti seseorang itu dah tak pandang apa-apa pun kepentingan dunia.... kalau macam saya... saya nak rumah lebih besau.. rumah idaman ada kar Ara Damansara ni... Pilmor hihihi Sila cek rege dia brape ya.  
  3. DAH LAH TENANG JIWA RAGA..... SIHAT PULAK TU Kajian oleh Jabatan Bioperubatan UM menunjukkan bahawa pergerakan dalam solat akan memberi manfaat untuk jantung tulang belakang, perhatian dan daya ingatan.  Mmmmm...... tepuk dada tanya selera lah saya dengan kualiti solat saya. Bukti banyak penyakit dah nih... 
  4. YANG PALING TAKUT ADALAH AZAB ALLAH....... Astaghfirullah..... Inilah yang paling takut..... Orang bukan Islam boleh lah kata... "Eeeee.... takutnya dia kat tuhan dia... Tuhan kita OK aja... nak buat ke tak tak ada paksaan...." Iya ke tak ada paksaan... Orang yang redho akan keperluan solat pasti tak perlu dipaksa... sebaliknya menyedari bahawa itulah komunikasi yang boleh dilakukan dengan pencipta secara direct... tak ada sesiapa sebagai pengantara... nak minta taubat manghapus dosa... minta direct dr Allah.. tak perlu pengantara... tak perlu ada orang lain gadaikan nyawa mintak ampun dosa kita.  Mmmmm meh kita pikir.... kalau BF tak tepon or bg msg marah kan....   siap boleh mintak clash lagi tu.  Si BF or GF boleh kata lagi... "I nih memang tak ada kepentingan dalam hidup U coz U jarang call I. I rindu u tau. U aja tak tau!!... Penat I tunggu. Kalau gitu kita clash aja" Hihihih Amacam??...
INGAT,,,
1.  Janji Allah itu benar...
2.  Syurga dan neraka itu benar..
3.  Al-quran itu benar..
4.  Nabi Muhammad SAW dan nabi-nabi lain itu benar...
5.  Kiamat itu benar...
6.  Mati itu pasti..

Erm.. sebagai muhasabah diri menjelang tahun baru ini....
Semoga entry ini diberkati Ilahi
Semoga siapa baca dapat hidayah dari Ilahi
Semoga keturunan saya diberkati
Semoga keluarga saya mendapat keredhaan Allah
Semaga kami mati dalam IMAN dalam ISLAM.


Tuesday, December 9, 2014

AGENDA BUAT SALAH PAHAM

Mmmm memang pembacaan secara atas talian ni bagus baik.. tapi kena ada tempatnya...

I paling menyampah kalau artikel Malaysian Insider ke... Malaysia Kini ker...
Cara dia tulis tu mudah buat kita.. (saya lah tu) rasa menyampah... Sentiasa ada berbau kebencian...
Nak-nak kalau dia tulis pasal agama Islam... memang mudah buat orang salah paham.

Haish.. I memang rasa defensif la kata-kata cam tu.. Lagilah SIS (Sisters in Islam) ... Hua rasa cam nak nanges... Depa tu nak halalkan semua perkara... Ustaz-ustazah sibuk dok pertahankan yang halal... depa sibuk plak nak pertahankan yang haram.... Kalau gitu kalau perempuan kawin lebih satu pun halal jugak in d future.... hahah pasal Tuhan maha penyayang kan... tentu dia bg kita kawin lebih satu!! Ini kan hak manusia.. Kita ni kan anak tuhan... (Itu claim depa lah...).... EEEE yuks!!! Depa semua nak buat ikut logik nafsu....

Contoh yang ini (Guitars.. football kits, haram).  Orang yang like tu tentu tersengih-sengih like and share and kata Islam tu bodoh and tah apa-apa lah....
Sedangkan depa tak tau Islam itu adalah agama yang menegah kemungkaran... agama yang tidak menyamakan dengan tuhan lain... agama yang mengelakkan kelalaian.. agama yang mengelakkan penyembahan berhala... nak elak terlalu suka-suka, pembaziran... nak-nak part buat setan hepi... memang lah ditegah. I tengok kereta chevrolet memang lawo... tp mmg tak mau beli pasal ada ala-ala lambang salib kat kereta tu.... Memang lah orang kata ala... ikut nawaitu.. but... takkan lah nak tetap empunya ala-ala salib walaupun nawaitunya lain.
Kanapa guitars , music haram.... (takkan nak buat artikel ala buku kan kat situ) ... musik haram kalau leka sangat sampai tak hingat dunia... Pasal hati ini perlu selalu berzikir kepada Allah....

Then pasal artikel ini... Why many Malaysians still cannot converse in english.. Depa patut tulis... Why do we have MPs who do not know to speak proper bahasa... Refer sini... Kita bukanlah nak orang Malaysia nih sangat hebat berbahasa omputeh... (I tulis nih pun broken sana sini) tapi... jangan lah kutuk lelebih sangat kalau BI orang Malaysia tak hebat mana.... dah dia kat rumah tak cakap omputeh nak buat gano.  Tp i memang kutuk lebih lah kalau dia tak pandai cakap BM pasal,, sekolah ajar dalam BM... ada subjek BM, Sejarah, Moral, Seni , Agama, hampir semua lah!!

OK itu aja
#emolepasbacalikefborangyangmembengangkan#





Monday, December 8, 2014

PONEY WAREHOUSE SALES AT SACC MALL - DEC 2014

My sis jauh dr JB wassap nih

Amy tak keruan.. wassap kekawan

*Ni lah lokasi kejadian

*Ini lah pesalah-pesalahnya

Ini lah habuan...

T-shirt - 2 - RM20
Gown n blouses - 2 for RM50
Ada baju 3 for RM50
Ada buy 2 less 50% or 70%

Baju set for boys RM33
or 50% less

Ini untuk LHA.. satu aja... 70% less

SO MOMMIES and DADDIES..
APA LAGIK!!!
Pergi aja :D

Siapa ramai anak girls.. mmg berbaloi


VACATION TO PENANG WITH A TODDLER

SRK is now 2 years (mummy sticks her fingers out and starts counting from March....) 10 months!!!!
Mak ai.. he's gonna be 3 soon!!!

Being a toddler means amy and papa had to plan a vacation to suit everyone's interests...

A toddler loves to play... and for this phase... SRK loves the water so much...
As for amy and papa's phase... I guess they love to eat .... and just enjoy and appreciate the time we have together know matter where we are and what we do... So... since amy and papa were not fussy about all the happening things in Penang... they decided to have a beach vacation.

So Flamingo Hotel by The Beach... was our destination ....
Wazing all our way from Ara from 2 pm ... we arrived there by 6.30 pm...
Banyak kereta tau.... cuti sekolah kan...


The first night we were there.. we had an arabic cuisine for dining... The restaurant was just across the road... 5 mins walking distance from the hotel... Price: The price was ok.. KL standard

The next morning was D day.. we spent out time at the beach.  We had our buffet breakfast at 9... amy and papa had a bad time calming me down for I could not be patient enough to go to the beach.
Anak... anak....

Main-main then it was time for lunch... The buffet was for RM35/pax.. and was free for me :D

Right after lunch we head straight to the butterfly farm which was 14km away from the hotel...
We were so sleepy and slept in the car for an hour... We could have just slept in the hotel room but amy said that we would take our sweet time sleeping and would miss the opportunity to enjoy a great outing esp when the weather was so sunny.   The entrance was RM18 per pax and again it was free for me :D
Memang banyaklah butterfly...

Wandering the park for an hour we head straight to the Wall Street Art .. jauh tu.. Kat town area...
It was quite late by the time we reach there... so we could not explore far.... we went to the jetty and managed to take pictures of 3 nearby arts... jadik lah..

Cerita satu satu plak.. amy started yawning ... ...

To cut short...
We went to Bukit Bendera (Penang Hill)... The train ride up and down the hill was really thrilling.. but what we hate most was the long Q we had to get to the train... Plus it was not easy to get a parking.. However the uncles and unties there were very kind enough to get a plot at the winding.. uneven road up the hill..
Per entry was for RM5.. but papa paid extra RM10 to the uncle who was very kind lending us his motorbike to get to the station. Baikkan.. siap cakap lagi to call him so that he could fetch us back to the car.  Kalau kat KL parking per entry mesti cekik kedarah.. cam parking kat celah2 bangunan kat jalan TAR... Papa kata.. Uncle jaga kereta saya baik baik ya :D
I liked it there... the weather was so nice and cool.  Papa hired a buggy so that we could see all the VVIPs' rest house including the 1st PM, Ananda K.. and many more... Amy started dreaming of having a small bungalow built on a big tree... (tanah mahal sini)... Lunch makan kat Nasi Line Clear... Sedap giler...
Dinner this time... makan kat sebelah kedai arab...

Esok buat apa ya.....
The day to check out la...
So we went to the beach.. played there... had a boat ride.... then to the pool... rendam2 lagi....
Check out
Balik.. we went to find the famous Nasi Beratur... Tapi tak beratur pun since the shop is only open at 10 pm... but do not fret... Nasi Masjid is the same as Nasi Beratur... only different opening hours..
Lepas makan jejalan jumpa banyak kedai selling gems .. ami n papa tertarik dan terjebak ... TO kill the time waiting for the stone to be ready .. maka jejalan naik beca... It was really interesting way exploring the town.. we felt like we were the king of the roads for everyone "on the road" gave way to us... kereta besar ke.. teksi ker.... lori ker.... kapal aja tak...  (RM35 per hour) So dapat la ke Penang Road.. To the blue mansion... pasar karat ... maybank.. n entah mana-mana.... and to the rest of the wall street art yang tak sempat nak pergi aritu..

Best...

Once we reached home.. i threw my tantrum showing off my frustration for we were no longer in PENANG!!!

Psss: Kalau perasan... we did not go to many places for our vacation is really meant for our 2yr old SRK... When he is older, I am very sure he'd like to go to the historical sites... kan... :D







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...