JOM LAYAN IKLAN

Tuesday, April 10, 2012

RAYUAN HAJI TAHUN 2012


Rupanya rayuan haji yang abah buat adalah untuk emak....

Itu lah kata-kata abah kepada anak buahnya masa dia datang kahwin anak kak aida nadia...

Kak Aida : Pak Ngah buatlah rayuan haji .. tulis surat
Abah : Aah ...memang nak buat.. nak mak ngah pergi...
Kak Aida : La... pak ngah tak pergi ke... kan pergi sekali...
Abah : (Tersengeh......)

Agaknya abah dah tau dia nak pergi....
Masih terngiang2 betapa happynya abah bila dapat dapat jumpa officer tabung haji walaupun dia tak tau jawapan yang sebenar.

Kelmarin mak pulak lah yang cakap tah apa2....
"Nem... kalau umur ma k tak panjang hanim....."
Kecut jugak hati dibuatnya......

Since abah dah tak ada.... siapa lah pula nak teman mak pergi haji?  Abg sepupu dah sanggup nak tolong abah buat haji badal.  Alhamdulillah....

Tapi masa terpikir2 siapa nak ganti abah untuk pergi haji... kat kepala nih dah terbayang adikku yang baru nak start kerja... or yang tkt 4 tu.... Bukannya apa...diri ini tak ready sesangat lagi.... kelas pun belum pergi.... Kalau buat haji yang pertama biarlah buat dengan tekun dan biarlah hajinya sempurna agar mabrur.... Tapi rasa not fair pulak kalau tetiba suruh adik2 yg lain pergi pulak.... kesian depa.... depa pun nak prepare n nak haji yang mabrur jugak....

Bila abg lan offer diri rasa macam lega sangat... tp sekarang nih persoalannya mak nak buat ikut pakej ke mohasasah. Rasanya baik mak ikut pakej pasal senang untuk mak....tp mak mcm tak nak.... Mak kata baik duit yang ada dicermat jimatkan utk keperluan akan datang..... Kesian mak... mak risau macam2.  mak tau mak tak boleh bergantung sangat kat anak2 dia.... jadi dia mesti berjmat.... Nak menitik air mata dengar mak cakap macam nih.... kesian mak... Macam kata atok.. abah pergi tanpa harta tanpa pesan... tp atok tak tau yang abah sebenarnya pergi tinggalkan banyak pesan.....

Rasanya baik mak buat aja pakej.... duit tu boleh cari lagi mak...insyaAllah :D

Semoga mak anim dapat haji yang mabrur

1 comment:

Waniey said...

insyaAllah duet dpt dicari kak..pakej mmg mahal sket..smg mak akak dpt g dgn tenang n dpt haji mabrur

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...