JOM LAYAN IKLAN

Wednesday, April 18, 2012

PERKHIDMATAN PANTANG (PART 2)

ALHAMDULILLAH.... Dapat juga berpantang dengan bantuan selama 25 hari. 11 hari di kampung dan 14 hari di PJ.


Nenek pun nak tolong hakeem (ada story menarik pasal nenek tercinta nih)


Daun mengkudu buat tuam2 hakeem


Air herba mandian mummy


Siap2 nak tuam hakeem


Mak Lela memulukan operasi tuam2 hakeem



Lepas tuam2 sedap hakeem ngan mummy tdo... 

Perkhidmatan selepas berpantang memang penting.
Untuk itu... sempat jugaklah I dapatkan perkhidmatan selepas bersalin selama 25 hari: 11 hari di kampung dan 14 hari di PJ

Dah rasa ngan 2 orang confinement lady yang berbeza... dengan perkhidmatan yang berbeza.

Kat kampung, I berurut dengan Mak Lela... dia ni tukang urut kat istana Johor jugak. Charge dia RM70 sehari ... mandikan baby... urut tuam baby mandikan and urut maknya. Dia datang seawal 8 pagi and semuanya siap pukul 12 tgh hari gitu.  Mak lela mandikan I dengan air yang PANAZZZ.  Semasa dimandikan mulut Mak Lela tak putus ngan selawat dan doa.. ubun2 kepala diurut BEZT... bahu2 diurut juga... Bila mengurut baby mahupun maknya sekali lagi mulut Mak Lela akan berselawat.... cerita pun cerita jugak.. macam macam dia cerita.. semuanya untuk pedoman.... nasihat.... Untuk hakeem pasal perut kembung... mak lela layur kan daun mengkudu then dea letakkan atas perut hakeem sebelum dipakaina baju. lepas 2 jam diambil lah daun tu balik.  Cara dia sangat mementingkan tradisional dan back to nature. Ini memang I sangatlah suka! :D  We ols lepas urut mesti nak tido berejam... dari kul 12 smpi lah pukul 4 kami boleh tido. hakeem pun sedap tido berbedung lepas urut walaupun bilik tu panaz macam lah sauna :D

(Kalau korag nak khidmat mak Lela silalah roger I yer)

Lepas balik KL dapatkan pulak perkhidmatan berurut daripada Kak Mimah. Ambik perkhidmatan dia untuk 14 hari.  Untuk beberapa hari pertama dia ulang alik dulu.. then dia tinggal dengan kami.  Semasa tinggal dengan kami, semua kerja rumah dia buat.  Untuk si ibu, dimasak, bertungku, bertangas, berurut.  Urut tiap2 hari. Rumah pun dibersihkan baju semua orang dibasuh... baju baby jugak... lauk pauk orang sihat disediakan.  Pendek kata dia buat kerja bibik lah.. tapi bibik yang hi-class... Kalau bibik yang hi-class memang layaklah dibayar RM3k sebulan... (kalau kerajaan nak 1 kerja dengn bayaran RM700 la)... kerja sangat proaktif... orangnya lincah... cakap omputeh pun hebat!! Fakta nutrisi pun dia tau. Fakta refleksologi pun dia tau... Jika nak dibandingkan ngan Mak Lela... dia nih lebih moden. Mandi, i mandi sendiri.. dia cuma sediakan herba mandian and bawak kat bilik air.  Baby cuma dimandikan and kalau ada prob macam baby colic cara dia menuam baby pun moden jugak... Dia pakai iron ajer and 2 kain... kain2 di iron dan diletakkan atas badan baby. Hakeem pernah jugak kena tegur... aasyik lah terkejut2 dia nih.. maka Kak mimah pun amiklah air doa daripada jiran dia untuk dispray dalam rumah.  Alhamdulillah menjadik.  Kalau mak Lela.. dia sendiri yang ubatkan. Coz mak Lela nih nih dia memang org carik kalau ada anak dara jerit2 tengah malam... Cuma kekadang kak Mimah nih akan mintak izin utk balik mengurut orang lain jugak...
Bayaran kak imah RM1900 untuk 2 minggu (14 hari).  bayaran tambang.. ubat, herba, dll semua kita beli sendiri)

Kalau nak ikutkan memang berhabis jugaklah untuk berpantang nih... tak masuk umat makjun lagi.  Tapi I tak nak menyusahlan my mom yang tgh sedih n kabut lepss kematian org tersayang... kesian dia.... Sayang insist untuk I dapatkan kesihatan terbaik.  Alhamdulillah... rasa lebih sihat dan bertenaga sekarang.

Perkhidmatan sepas bersalin bukan sahaja penting.. tp untuk membantu si ibu dan si ayah semasa transisi bujang ke kehidupan berkeluarga (bg kes i lah) or may be untuk si ibu mendapatkan rehat secukupnya selepas melahirkan baby. Bapak2 kena paham keperluan si isteri nih... jangan kata membazir pulak...

Kalau rasa nak jimat pun boleh... si bapa buat semuanya... dapatkan ilmu dan berkhidmatlah untuk isteri kamu :D... kalau nak suruh mak mertua atau mak sendiri tolong boleh... tp jangan pulaklah diambil kesempaan atas orang tua tu... kesian dia... dah lah tua.. now nak  melayang karenah menantu plak... :D (walaupun depa happy ajer sebenarnya) :D

So All the best untuk sesapa yang bakal menimang cahaya mata nnt :D

26 comments:

Anonymous said...

Hi Hanim,

Tahniah dapat beautiful baby boy!! Saya insyaAllah bulan Okt ni dapat insan yg ditunggu-tunggu.. (xsabar..hehe)..anyway, nk tny Hanim klu ada simpan lagi num phone Makcik Lela dr JB tu..tgh pening fkr pasal berpantang..huhu..email me laile_sh@yahoo.com..TQ!! =D

Anonymous said...

Askum, i nak contact number kak imah boleh? Thank u..

Eira

Anonymous said...

Email/ sms me at com3y82@yahoo.com 0166592486

Thank u again! :)

Eira

Anonymous said...

hai sy berminat nak dptkan khidmat mak lele,blh emailkan no phone ke sitinorzianaabdrahman@yahoo.com...thanks ye

Anonymous said...

Salam,boleh emelkan no Mak Lela @ dian_kasalisa@yahoo.com. tq!

Anonymous said...

Hi, asm..
Sy tjmpa blog ni while searching for 'rawatan selepas bersalin' :) blh tak sy nk dpt kn contact no kak mimah ni?
Emel sy azalea317@gmail.com
tQ :)

Anonymous said...

Hi sis boleh tak email no phone kak mimah bcoz my edd early june,13.. Myra0055@yahoo.com.my tq

Nurhayati Mossadeq said...

assalamualaikum,
minta no telefon makcik lela,,terima kasih
hashamrk@gmail.com

Anonymous said...

Hye email me no mak lela jb.. nooraznazar@gmail.com or sms 0177059399

Anonymous said...

Salam.boleh e-mail i number mak lela x?i tgh cari tukang urut.e-mail to wawa_abdkadir@yahoo.com

TIA.

Haryati Ahmad Hairi said...

salam, nak no mak lela.. haryatiahmadhairi@gmail.com.. tq

Miera said...

Salam, boleh tak bagi no mak lela.. annoyingme812@gmail.com..thanks

Anonymous said...

Blh pm x, no contact makcik lela..
clover_lv87@yahoo.com
Tq

Anonymous said...

Assalamualaikum...

Info yg baik & saya mmg tgh mencari CL...boleh saya tahu no phone k imah...Email: meteor_lady77@yahoo.com

Thanks..

Anonymous said...

Salam.bole pm no phone mak lela ..thanks.. farhakhidir@yahoo.com

hiDUp@tIRa said...

salam seperti yang lain sy menggangu ats tujuan yg same..bole dptkan no kak mimah di emel sy nurtira@gmail.com
tahniah dkurniakan baby yg sgt comel

Hanim Salleh said...

:D tq :D kita dah emel ya no

Anonymous said...

assalam...boleh beri no tel mak lela? email saya di ruslinaajb@yahoo.com...TQ...

Anonymous said...

Salam sis..nk juga no phone tukang urut ni..mmg tgah cr tukang urut skrg ni..urgent..tq sis..smoga Allah balas jasa baik sis.. emel to nuratiqa_m@yahoo.com

Hanim Salleh said...

ni nom kak mimah 0166976589

Anonymous said...

As salam...boleh beri no mak lela. Sy pun berpantang di jb...syazwaniadnan08@gmail.com

Imma said...

Assalamualaikum kak, boleh bagi No kak Mimah dan mak lela?
Tq kak. :)
nurulimma08@gmail.com

misz iena said...

assalam sis..nk contact number mak lela boleh?sy ngah cri tukang urut area jb...ni emel sy : rose_violet.2010@yahoo.com
tenkiu sis..

Hazwany Asmar said...

Assalamualaikum, kak, bole minta no tel mak lela? Mohon sms/ email sy please.. 010-7105072. Ca8taleya@gmail.com
Thanks ya

Hazwany Asmar said...

Assalamualaikum, kak bole minta no mak lela ?mohon sms/ email hazwanyasmar@gmail.com. 010-7105072 thanks ya

Hazwany Asmar said...

Assalamualaikum kak, boleh minta no makcik lela x? Mohon sms/email ca8taleya@gmail.com h/p 010-7105072

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...