JOM LAYAN IKLAN

Thursday, March 1, 2012

RAYUAN HAJI TAHUN 2012 AND ABAH'S EXPLORACE



Selepas penat bersihkan banglow penaja...

Mak Abah dah lama benor simpan niat nak ke Mekah. Alhamdulillah ada orang sponsor sikit dapat lah jugak nak tunaikan impian ini... sudah 3 tahun Mak Abah buat rayuan... Sepupu sepapat semua tolong jugak buat rayuan... datuk tu datuk nih Adun tu Adun nih semua mintak tolong jugak .....

Abah lagi tak keruan ... nak-nak when he got to know ada jiran yang dapat offer kali kedua .... sedangkan yang yang tu dah jatuh hukum sunat kat orang tu.... 

Abah nekad... dia nak pergi sendiri ke Tabung Haji KL. Dia nak officer kat KL tu tengok sendiri keadaan nya yang memang tua dan nak sangat ke Mekah.... Malam tu jugak dia bagi tau Nor yang Nor ada kerja untuk dia esok,,, kena hantar dia gi Bus Stand Larkin... Malam tu jugak dia belajar pakai handfon mak... macam2 lah caranya nak biar dia paham pakai handfon for the first time... siap buat practical lagik... Malam tu jugaklah nor topup hp tu.... Masa practical... semua orang puas hati yg dia dah boleh pakai fon tu... cuma camner nak buat msg jer tak ajar... kompleks sangat utk dia.... Diajarlah jugak macam mana nak ke Tabung Haji daripada TBS tu.... nak tren apa... tren kat mana... berenti kat mana.... And bagai2 lah... Rumah Anim kat Kelana Jaya...Rumah Ana kat Pandan Jaya.... siap ditulis nak apa dari mana ke mana .... semua tak confident abah boleh jejalan sendiri... maklumlah..dah tua.... risau benorlah kami... mak kata dulu abah kl memang tempat dia... so tak perlu risau... tp kl dulu ngan sekarang lain.  Abah asyik lah sebut yang dia ok...pasal kat kampung dia dulu (UK) memang asyik ke sana sini naik tren..... Tp abah...tu dulu....

So pepagi Nor hantarlah... Nor nak belikan dia tiket,,,dia kata tak payah pasal dia nak pekena teh tarik and suruh nor balik dulu... Nor pun balik lah.. rupanya dia beli tiket daripada ulat... maka bus dia bertolak lambat.... sampai kat TBS dah pukul 2....

Berjalan lah abah bereksplorerace ke Tabung Haji nak buat rayuan.... berkelana lah abah ... tak paham dia tanya orang... Puji betul Abah ngan orang KL... kata dia semua bangsa caring kat abah... semua nak tolong abah... rajin depa tanya abah...PakCik nak ke mana?? Boleh saya tolong? hepi abah jejalan sorang-sorang kat KL...

TP abah kecewalah pulak ngan sikap bebudak sekolah yang pada abah sangat kurang ajar... abah tanya depa...depa buat dunno ajer... angkat muka pun tidak kata abah... Kesian abah... Dia kata budak sekolah kat KL tak sopan!!! 

Sampai lah jugak abah kat Tabung haji pukul 4 petang dah... Ofis pun dah nak tutup dah.... Alhamdulillah... dapat jugak lah abah jumpa orang atas... tak tau plak pangkat apa... 

Maka...mulalah rayuan abah.... kami takut abah teremo... maklumlah... dia kalau nak cakap rasa kecewa dia.. suara pun boleh tinggi... nanges pun boleh....
Abah kata..."Tak kan lah nak tunggu saya merangkak baru saya dapat offer.... umur saya dah tua... rayuan banyak kali dah buat... orang lain dah pergi asyik dapat... bagilah peluang utk orang macam saya..... saya nak sangat ke mekah...." mcm2 lah abah rayu....

Maka pegawai tu pun berjanji yang keputusan akan abah terima nanti bulan April.... kata-kata pendek orang tu cukup buat abah puas hati walaupun abah tak tau sebenarnya dia dapat ke tidak lagik.....

Lepas keluar Tabung Haji... maka dia nak berjalan-jalan lagi... entah cam mana... naik tren kat Ampang Park tersampai pulak ke Kelana jaya.... Dia tau rumah Anim kat KJ... tp dia kata dalam hati dia masa tu...dia nak tengok cucu2 dia kat pandan jaya... maka..naiklah dia tren turun tren ke Pandan jaya pulak.... Sampai tak sempat Abah nak makan... 

Dah pergi rumah Ana... dah puas tengok cucu...malam tu jugak dia nak balik... dia kata dia sangat hepi malam tu... and nak balik nak cerita kat mak pulak.... tak nak dia tidur malam kat KL....

Sepanjang abah berkelana kat Kl sorang2 tak ada orang dapat cakap ngan abah... Entah macam mana abah simpan hp dalam beg... memang tak dengar... entah macam mana pastu dia tersilent kan tefon dia.... Entah macam mana ada orang perasan tepon dia bunyi 5 minit...  nor ngan sabor call ajer abah... bila org tegur abah, baru dia dapat jawab..... kesian abah.....

Sayu hati dengar bila mak and nor cerita balik... Petang nih dia dah demam... penat dan berhujan semalam... tp kata nor dia hepi... maka tak apa lah....

Abah... 
Kalau anim kaya...anim hantar mak abah ikut yang pakej tu .... tak payah lah mak abah menunggu lama.... Kami adik beradik selalu doakan mak abah dapat pergi ziarah rumah Allah... Biar dapat haji mabrur..... InsyaAllah...Amiin

7 comments:

fitalludba said...

sedih pulak baca kisah awk, tp kisah awk sama la mcm abah sy, dh brapa kali buat rayuan, mntk tlg org tu, org ni, siap mntk tlg org yg berpangkat lagi ,tapi smuanya tak menjadi, sedih pulak rasanya, diorg dh tua, mmg impian diorg nk pegi ke mekah,mungkin belum rezeki diorg, yg pntg kita cuba lagi dan banyakkan berdoa. semoga tahun ni impian diorg tercapai :)

Hanim Salleh said...

InsyaAllah.... memang kita kesian tgk org tua ni... abah saya tu mmg dah tak kuat sangat..tp hati dia cekal.. seboleh2 tak mu menyusahkan anak2 itu yang dia sanggup turun naik kl sendiri... katanya tu urusan dia dengan Allah.. so dialah kena buat sendiri... Semoga rayuan dia diterima..InsyaAllah

yannie bunny said...

kaknem, sy termenangis baca ni. tabahnya abah akak. nnt sy smp rumah Allah sy doa abah akak dpt tunaikan haji xlama lagi ye. Insyallah.

Hanim Salleh said...

:( akk pun sedih... thanks ye yani... akk pun akn doakan utk yanie juga :D

Bonda Irdina Soffeya said...

Abah kak hanim sudah kembali ke rahmatullah. Sabtu 3 Mac. Semoga rohnya dicucuri rahmat Allah. Dan ditempatkan dalam kalangan orang2 yg beramal soleh. Amin. Doakan beliau ye. Alfatihah.

ANIM said...

salam kenal...(nama kita serupa!)
sayu saya baca kisah ayah anim tu..
dan bertambah sayu bila akhirnya saya terbaca n3 dia sudah tiada..
Allah maha mengetahui hajat dan keazamannya..
Al Fatihah untuknya..

Hanim Salleh said...

tq anim (heheheh macam cakap kat diri sendiri)... aah abah kita meninggal dah.. dan lepas ajer balik kebumi dia, kita lahirkan anak kita..
Alfatihah untuk Allahyarham Saleh b Yunos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...