JOM LAYAN IKLAN

Monday, March 26, 2012

3 MINGGU SUDAH BERLALU

NAMUN MALAM INI ANIM TETAP RINDU ABAH........

ANIM HANYA MAMPU PANJATKAN DOA UNTUK ABAH.....

LAMBAT KE ANIM NAK KATA YANG ANIM SAYANG ABAH?

....................................

SEMOGA HAKEEM ASSOLIEHIN MENJADI PENGUBAT RINDU ANIM KAT ABAH...


DI BAWAH... GAMBAR2 DR BILIK ABAH.....













Wednesday, March 21, 2012

KELAHIRAN LIONEL HAKEEM AS-SOLIEHIN PERMATA PAPA MUMMY

Pengganti Tok Abah

Saya sorang jer kat sini...
Tak ada kawan lagi

Nama saya Lionel Hakeem...
Tp Tok mak nak panggil nak panggil As-Soliehin

Amachi ngan Jenet Ate datang from Ipoh
Tok De pun jenguk saya

Papa yang selalu manjakan Mummy...

4/3 memang tarikh keramat untuk Mummy

3/3 memang syok bershopping kat Ikea... sepanjang hari berjalan...
Balik dari Ikea buat pula appoiment ngan Kak Mimah tukang urut kat Giant KJ... Pas balik dr Giant.. duduk rumah tak sampai 5 minit dapat panggilan yang tok abah tengah sakit.. Teringat kata Mama Ida... "Balik aje lah kak nem... abah jatuh kat bilik air... mak dah pasrah dah nih".

Siap2 terus balik JB... sepanjang jalan doa Tok Abah OK... 
Tp sampai rumah tengok sekujur tubuh Tok Abah dah pun berasa di tengah2 rumah .....
Lembik mummy....

Lepas kebumikan TOk Abah, orang ajak makan... Papa beli nasi ayam untuk semua tetamu... tp mummy tak selera nak makan...
Mummy rasa perut nih macam baby tak gerak2 tapi contraction memanjang...

Mummy naik takut....
Sejak semalam perut macam nih...

Mummy cakap ngan Papa...
Papa tak keruan...
Mula-mula nak pergi klinik tp papa nak pergi terus hospital...
Nak pergi ke KPJ or Puteri rasa macam jauh aja walaupun 10 minit boleh jugak sampai...
Mummy kata pergi aja Ke Kempas Medical Center... jalan kaki dari rumah Tok pun boleh....

Sampai sana terus jumpa Dokter... tak tunggu sesaat pun... laju aja nurse bawak mummy  naik wheelchair....

Doc scan mummy... dia kata baby tak membesar sejar 3 minggu lalu... scan dia kata baby cuma 34 minggu instead of 37+ minggu .. mummy jadik takut......
Lepas tu buat pulak CTG scan.....
Lagi takut bila Doc kata baby's heart beat cam abnormal!!!!
Jumpa Doc tak sampai 20minit... dia pulak kata.... We prepare u for delivery within 1/2 an hour !!!!

Papa pun panic.... Mummy dah terbaring kat atas katil... doc sebelah papa sebelah.. papa terus pegang bahu doc...
"Are sure that you could perform this delivery?? Can my wife and the baby be safe??" 
Terkejut doc tu tgk response Papa....

Mummy terus nangis....
Mummy takut....
Tok Abah pun baru meninggal....
Semua perasaan terkejut ada....
Papa tak putus comfort kan mummy...
Mummy call Tok Mak... Mintak maaf dari hujung rambut ke hujung kaki.....
Mummy cakap kat papa... benda yang sama juga.... Ampunkan lah mummy dari hujung rambut ke hujung kaki....
Mummy sempat berpesan... kalau apa2 jadi kat mummy... besarkanlah anak mummy ini sebagai seorang muslim yang beriman...
Papa pun berjanji....

Maka masuk lah mummy dalam OT.....

Maka... keluarlah anak mummy yang comel ini......


Nanti kita sambung lagi........

Friday, March 16, 2012

BLOK 3075, BUKIT ALIF




Cousin yang sentiasa memberi semangat


Talkin dibaca.... sayu hati dibuatnya
 

Selamat tinggal Abah.. semoga Roh Abah tenang di sana... Amiin


Sebelum Abah melangkah rumah buat kali terakhir... sempat anim kemas bilik Abah... Banyak kenangan yang abah tinggalkan...

AlQuran yang sentiasa menemani Abah
Tasbih Abah..
Bahan bacaan abah untuk ke Mekah.... Abah tengah baca bahagian - Tempat2 Mustajab untuk berdoa ... (Abah ingin berdoa untuk anak-anak abah...) 
Sekotak duit syiling abah kumpul untuk dibah.....
Keratan akhbar abah mengenai peluang pendidikan under Shell (untuk nor)

Semasa membersihkan bilik dengan Diba terjumpa kotak syiling yang berterabur syilingnya sampai ke lantai...
Kak Nem : Banyakknya syiling Abah
Dibah : Kak Nem... aritu kan diba call rumah tp tak dapat lama coz syiling tak masuk... (diba call nanges2) Then diba call lagi lain hari... abah kata kat Diba... Abah kumpulkan syiling utk Diba... Dia kata dah ada dlm RM30.... nanti Diba boleh call mak selalu......

Anim kemas... biarlah abah tinggalkan bilik ini dalam keadaan yang bersih juga....

Selama membersih... air mata tak tertahan....

Selama membersih... abah dikafankan....

Selama membersih... doa dipanjangkan..... 

AlFatihah untuk Abah

Wednesday, March 14, 2012

AL-FATIHAH ABAH

Assalamualaikum Abah...

Anim tak sangka our small chat over the phone the other day was the last....

Anim tak sangka... Abah's Explorace to KL was your last trip.....

Anim tak sangka.... Abah was leaving us too soon before seeing your 2 new lovely grandchildren...

And ..... I never expect you leaving us was to save the long awaited child of mine.....

3rd of March 2012..... I was 37 weeks and 5 days pregnant.  As promised to kinda celebrating my 37 weeks... we went to Ikea to buy some stuffs and to eye for a few things for the house and for the baby.  After we had done with our shopping we went to Giant KJ to meet the confinement lady, Mak Mimah... Right after that... we went home and after 5 minutes I received a call frm Idah asking us to be home as soon as possible for Abah was SO SICK after collapsing in the bathroom ..... I told Sayang in tears and Sayang agreed to go back to JB.. He double checked with Idah ...

We fetched Dibah on our way ... Lydhia Aka was so kind to help us to fetch Dibah from the school and drop her at the Tangkak Tol... That could help us to save some time.....

Diba did say that all her Maktab friends had tahlil for Abah. I was wondering why did Diba use the term tahlil for abah was only sick and not dead yet.... but i did not ask... we arrived Kempas at 5.45 am after resting at 3 R&Rs.

Once we arrived home, I saw all the sofas were arranged at the verandah... making me wondering again.... When Nor came out to greet us.. i asked her how was abah... but she advised me to stay calm and do the selawat... Once I entered the house.... i could only see Abah's body and cried...... Abah Anim dah tak ada....

Sepanjang jalan doa semoga Allah sembuhkan abah.....
I never thought that Allah Loved him even More....

Mak was so strong comforting me... all my sisters were there to comfort me.... Sayang was there to comfort me.... he did not want to tell me earlier.......

A lot of people came for the funeral.... all my cousins were there...

I kissed abah's forehead for the last time..... It took me quite sometime to kiss him for tears just kept falling and i could not dry them.....
I saw his face for the last time.....
His face was so clean......
He looked so happy... it reminded me on how happy he was when I called him for the last time.....

JKM 54 was the final transportation which took abah to his resting place at Kampung Bukit Aliff.... All the son in laws accompanied him.... I was reluctant to go for i was scared that i could not control my emotion...
But i told myself for this could be the last journey I had with him....

Dear Abah....
You are always in my prayers...
Sorry for all the wrong things and pain that I'd done to you.....
I know you had always focused on me the day I was born....
I'd had seen the tears of frustration when you were tired of me...
I could still feel the love and attention u had given me...


I still have so many things to share esp our new born baby ....

I miss u Abah....

I love you so much...

Al-Fatihah....


Thursday, March 1, 2012

3RD MATERNITY AND CHILDREN EXPO MARCH 2012

REVIEW FROM OTHER BLOGGERS MACAM AMAT POSITIVE...
BUT I DO NOT  THINK SO I COULD MAKE IT...
KIRIM ORANG LAIN JER KOT......
WALAUPUN NAK SANGAT-SANGAT PERGI




- Maternity Clothing & Accessories
- Slimming, Beauty & Health Care Products
- Breast Feeding & Mommy's Group
- Baby & Children Garments & Accessories
- Baby & Children Bedding & Furniture
- Toys, Playing & Learning Products
- Early Education, Training, Courses
- Programmes & Products
- Food, Fedding & Nutrition
- Medical Biotechnological & Stem Cells Services
- Insurance & Financial Institution
- Photographer Services for Children & Parents
- Stroller & Gear, Travel Products
- Baby & Children Cares & Daily Use Products
- All Products & Services Related to Children,
- Parents & Parents-to-be.

RAYUAN HAJI TAHUN 2012 AND ABAH'S EXPLORACE



Selepas penat bersihkan banglow penaja...

Mak Abah dah lama benor simpan niat nak ke Mekah. Alhamdulillah ada orang sponsor sikit dapat lah jugak nak tunaikan impian ini... sudah 3 tahun Mak Abah buat rayuan... Sepupu sepapat semua tolong jugak buat rayuan... datuk tu datuk nih Adun tu Adun nih semua mintak tolong jugak .....

Abah lagi tak keruan ... nak-nak when he got to know ada jiran yang dapat offer kali kedua .... sedangkan yang yang tu dah jatuh hukum sunat kat orang tu.... 

Abah nekad... dia nak pergi sendiri ke Tabung Haji KL. Dia nak officer kat KL tu tengok sendiri keadaan nya yang memang tua dan nak sangat ke Mekah.... Malam tu jugak dia bagi tau Nor yang Nor ada kerja untuk dia esok,,, kena hantar dia gi Bus Stand Larkin... Malam tu jugak dia belajar pakai handfon mak... macam2 lah caranya nak biar dia paham pakai handfon for the first time... siap buat practical lagik... Malam tu jugaklah nor topup hp tu.... Masa practical... semua orang puas hati yg dia dah boleh pakai fon tu... cuma camner nak buat msg jer tak ajar... kompleks sangat utk dia.... Diajarlah jugak macam mana nak ke Tabung Haji daripada TBS tu.... nak tren apa... tren kat mana... berenti kat mana.... And bagai2 lah... Rumah Anim kat Kelana Jaya...Rumah Ana kat Pandan Jaya.... siap ditulis nak apa dari mana ke mana .... semua tak confident abah boleh jejalan sendiri... maklumlah..dah tua.... risau benorlah kami... mak kata dulu abah kl memang tempat dia... so tak perlu risau... tp kl dulu ngan sekarang lain.  Abah asyik lah sebut yang dia ok...pasal kat kampung dia dulu (UK) memang asyik ke sana sini naik tren..... Tp abah...tu dulu....

So pepagi Nor hantarlah... Nor nak belikan dia tiket,,,dia kata tak payah pasal dia nak pekena teh tarik and suruh nor balik dulu... Nor pun balik lah.. rupanya dia beli tiket daripada ulat... maka bus dia bertolak lambat.... sampai kat TBS dah pukul 2....

Berjalan lah abah bereksplorerace ke Tabung Haji nak buat rayuan.... berkelana lah abah ... tak paham dia tanya orang... Puji betul Abah ngan orang KL... kata dia semua bangsa caring kat abah... semua nak tolong abah... rajin depa tanya abah...PakCik nak ke mana?? Boleh saya tolong? hepi abah jejalan sorang-sorang kat KL...

TP abah kecewalah pulak ngan sikap bebudak sekolah yang pada abah sangat kurang ajar... abah tanya depa...depa buat dunno ajer... angkat muka pun tidak kata abah... Kesian abah... Dia kata budak sekolah kat KL tak sopan!!! 

Sampai lah jugak abah kat Tabung haji pukul 4 petang dah... Ofis pun dah nak tutup dah.... Alhamdulillah... dapat jugak lah abah jumpa orang atas... tak tau plak pangkat apa... 

Maka...mulalah rayuan abah.... kami takut abah teremo... maklumlah... dia kalau nak cakap rasa kecewa dia.. suara pun boleh tinggi... nanges pun boleh....
Abah kata..."Tak kan lah nak tunggu saya merangkak baru saya dapat offer.... umur saya dah tua... rayuan banyak kali dah buat... orang lain dah pergi asyik dapat... bagilah peluang utk orang macam saya..... saya nak sangat ke mekah...." mcm2 lah abah rayu....

Maka pegawai tu pun berjanji yang keputusan akan abah terima nanti bulan April.... kata-kata pendek orang tu cukup buat abah puas hati walaupun abah tak tau sebenarnya dia dapat ke tidak lagik.....

Lepas keluar Tabung Haji... maka dia nak berjalan-jalan lagi... entah cam mana... naik tren kat Ampang Park tersampai pulak ke Kelana jaya.... Dia tau rumah Anim kat KJ... tp dia kata dalam hati dia masa tu...dia nak tengok cucu2 dia kat pandan jaya... maka..naiklah dia tren turun tren ke Pandan jaya pulak.... Sampai tak sempat Abah nak makan... 

Dah pergi rumah Ana... dah puas tengok cucu...malam tu jugak dia nak balik... dia kata dia sangat hepi malam tu... and nak balik nak cerita kat mak pulak.... tak nak dia tidur malam kat KL....

Sepanjang abah berkelana kat Kl sorang2 tak ada orang dapat cakap ngan abah... Entah macam mana abah simpan hp dalam beg... memang tak dengar... entah macam mana pastu dia tersilent kan tefon dia.... Entah macam mana ada orang perasan tepon dia bunyi 5 minit...  nor ngan sabor call ajer abah... bila org tegur abah, baru dia dapat jawab..... kesian abah.....

Sayu hati dengar bila mak and nor cerita balik... Petang nih dia dah demam... penat dan berhujan semalam... tp kata nor dia hepi... maka tak apa lah....

Abah... 
Kalau anim kaya...anim hantar mak abah ikut yang pakej tu .... tak payah lah mak abah menunggu lama.... Kami adik beradik selalu doakan mak abah dapat pergi ziarah rumah Allah... Biar dapat haji mabrur..... InsyaAllah...Amiin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...