JOM LAYAN IKLAN

Sunday, February 26, 2012

HIKMAH IBU MENGANDUNG

Gambar dari google.....


Sengaja large kan font :D


Assalamualaikum semua.... saja nak ngomel perasaan arinii....


12 tahun menunggu untuk mengandung... Alhamdulillah ....akhirnya dapat....
Masa mencuba untuk mengandung cuma tau nak dapat anak and meramaikan ahli keluarga.....
And jeles tengok orang lain ulit budak kecik and beli baju budak kecik yang comel2.....
Jeles dengar ada kawan anak 6 dan juga ada dah anak 9 .......
Tapi tak pernah pulak terfikir hikmah2 semasa mengandung.....


Bila dah mengandung.. tak sangka 9 bulan tu berlalu begitu cepat....
Banyak rasa yang tak dapat  nak buat walaupun buat masa ini memang terperap kat rumah sahaja...


Antara niat untuk keperluan rohaniah yang tak tertuai


1. Habis membaca Al-Quran
2. Menghafal ayat hafazan juz 30, Surah Lokman, Surah Waqiah, Surah Rahman, Surah Dukhan
3. Solat Qiamullail setiap malam
4. Solat hajat setiap kali hujan atau setiap malam
5. Puasa Isnin Khamis (tak dapat coz kena amik ubat)
6. Berbakti kepada suami dengan markah A
7. Banyakkan bersedekah
8. SOLAT TEPAT PADA WAKTUNYA!!!


Banyakkan yang rugi... sedangkan banyak kelebihan Allah berikan kepada ibu2 yang mengandung nih...


Meh kita tegok kelebihan2 nya




  1. SOLAT WANITA HAMIL LEBIH BAIK DARIPADA 80 RAKAAT WANITA YANG TIDAK HAMIL  Manataknya, ibu yang mengandung ada anak dalam rahim yang akan ikut semua perlakuan yang si ibu buat, Lagi lah kalau si ibu itu membawa kembar-kembar.  Sakit si ibu semasa rukuk, sujud... tercungap dan semua itu dilakukan untuk beribadat sepenuhnya kepada Allah.... untuk mendapatkan keredhaan Allah.
  2. WANITA MENGANDUNG MEMPEROLEH PUASA DI SIANG HARI DAN IBADAT DI MALAM HARI  Hebat untuk ibu mangandung... tak puasa pun dapat ibadat berpuasa.  Bayangkan kalau dia berpuasa.  Tentu  lebih hebat pahala yang diperolehnya. 
  3. PAHALA WANITA BERSALIN  Setiap kesakitan yang dilalui oleh ibu yang mengandung diberi pahala bagaikan solat dan berpuasa 70 tahun.  Lagilah kalau si ibu itu meninggala dalam tempoh 40 hari selepas melahirkan, dia seolah-olah mati syahid. Subhanallah!!
Ini baru semasa mengandung... kalau menyusu pun banyak pahala si ibu dapat.

Tengok tu... SUBHANALLAH!! 

Ramai ibu mengandung mengeluh macam-macam... memang susah,,, banyak dugaan
1. Sakit pinggang...
2. Kena infection...
3. Lagi lah kalau ada yang suami tak understanding....
4. FENAT....

Itu lah adat orang pregnant.....
Itulah NIKMAT orang pregnant .... SAKIT yang PENUH KENIKMATAN

So kita sabarlah eh...
Kalau tak dapat tidor malam... kita andaikan yang baby kejutkan kita untuk solat malam....
Kalau sakit.... kita doakan baby  kita sihat....
Pasal pregnant nih satu HIKMAH... satu KENIKMATAN.... kalau tak kenapalah kita bersusah payah untuk buatkan diri kita pregnant, kan?
Masa shopping barang baby... lupa lak tengah pregnant and lupa sakit pregnant... (I lah tu)

SO kita rebut peluang ini...
Bagi sesiapa yang dah berjaya pregnant...meh kita doakan kepada kekawan TTC kita yang lain... Pasal kita kena ingat yang kalau kita berdoa...
1.  anak kita dalam rahim pun berdoa...
2.  berdoa kita itu adalah sedekah

:D


So... peringatan untuk diriku...


Hari  kelahiran SRK semakin tiba...
mummy tak nak jugak tak sabar-sabar nak SRK dalam pelukan Mummy....
Tapi mummy nak rebut peluang yang Allah beri...
Mummy nak doa banyak2...
Mummy nak terus hayati perut yang yang berombak.... takut terlupa pulak nanti macam mana rasanya...
Mummy nak Allah tau yang Mummy bersyukur kehadratNya atas semua nikmat anugerahNya....


Dan mummy nak  kata yang mummy tak pernah menyesal mummy dapat anak ini lambat...
Kerana Mummy dah nampak kenapa mummy dapat baby SRK lambat...
Mummy banyak tanggungjawab yang lain....
Allah nak Mummy lebih sempurna untuk terima kehadiran SRK.... pasal Mummy banyak kekurangan....
Kehadiran Baby SRK satu amanah.... amanah itu berat.... mummy kena betul betul bersedia... and mummy sedar and mummy redho....


:D


Thank you Allah
Wassalamualaikum



3 comments:

kirana nakia said...

syahdunya....uhuk uhuk uhuk

yannie bunny said...

Kaknem, agaknya sy dpt rs x suma nikmat ni? Sy rs sy semakin rapuh ;( *sy ada terfikir nk give up. Nk biar je dia dtg naturally*

Hanim Salleh said...

Nakia : perasaan keibuan akk tengah menbal kot... :D
Yannie: InsyaAllah... akk selalu doakan utk org macam kita. Jangan give up... benda nih memang datang natuarally... bulan akk mengandung pun sebenarnya dah cam ala-ala giveup... tp akk awal bulan dah niat sesuatu... tak sangka niat itu dilihat dan Allah makbulkan.... Yannie sabar eh darling :D Akk akan sentiasa doakan... asal ujan nampak blog yannie dan harapan yannie :D U r in my prayers dear :D InsyaAllah Allah akan permudahkan :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...