JOM LAYAN IKLAN

Saturday, February 25, 2012

HIASAN BILIK BABY

TAK ADA NYA BILIK!!!! "HIASAN BABY CORNER" PATUTNYA TAJUK ENTRY KALI INI :D


Ruangan yang ada untuk baby cuma 218cm ajer kat sebelah katil.  Selama ini space tu memang untuk built-in wardrobe... tapi kami ni macam ditipu kontraktor.  Dah setahun lebih cabinet pun tak sampai-sampai.  Mula-mula kilang terbakar lah... then anak sakit lah... then mak sakit lah... Kita nih nak caya percaya jugak lah pasal tak sampai hati nak tak percaya.  Kalau tak betul apa sangkaan kita nih takut pulak berdosa. Tepon pun asyik operator yang jawab..... deposit letak tinggi pulak tu... maklumlah... bajet untuk solid wood cabinet ....


Tapi ada jugak lah kot hikmahnya... ruangan ni dapat lah dibuat untuk SRK .....


Memandangkan daripada 218cm tu.. lebih separuh dah jadik ruangan untuk baby cot sepanjang 140cm, maka tinggallah 78cm.... maka... boleh lah dioptimumkan bahagian dinding dengan baki ruangan yang ada.






Ruangan kat tempat letak clothes dryer tu... Kecik jer kan?


Angan-angan ini berdasarkan katalog IKEA yang ada kat rumah lah yer....
Nanti kalau dah panjang sikit langkah minggu depan bolehlah berangan daripada kedai apek mana-mana ker... courts mammoth ker..... Cavenzi kerr....Mestilah dapat yang lebih murah dan juga berkualiti :D


So... dari katalog ikea....
Baki ruangan yang ada, boleh lah dibeli Stuva series kat IKEA ni.


RM710

Harap kalau survey kat luar lagi murah lah. Kenapa ini jadik pilihan? Pasal cabinet ni agak sesuai untuk ruangan sebelah baby cot. Width 60cm, Depth 50 cm, Height 192cm. Biarlah tinggi sikit dan berfungsi macam dinding tepi cot SRK.  Nanti kuranglah modal sket SRK nak turun dari cot dia nanti.. 

Trofast Unit RM207

Next.... kat atas cot nak letak ni... Trofast Storage. Bolehlah letak buku or minyak ubat2 baby. 
Warna pilihan adalah warna yang lebih kurang gini (WHITE/BIRCH)...warna kayu pasal nak disesuaikan dengan Robin Drawers.  Robin series nih memang dah tak ada dalam katalog IKEA pasal ni product lama.... Tapi warna kayu nih kalau kat IKEA memang mahal sikit lah.....





Robin Drawers




Tapi ... sebenarnya nak relocate yang kat bawa nih pasal plan nak buat built-in kat area nih.... Kalernya memang out dari White/Birch ... tapi kita kena jimat SRK!!! Fungsinya tetap sama ....



Leksvik series

Antara barang lain yang nak dibeli kat IKEA termasuklah ini ini ....


Apa motif nak beli Kusiner Bed Storage nih pun tak tau lah.... Mungkin pasal warna dia hijau and macam murah gitu.  Tapi pilihan sebenar ada lagi kat bawah tu.... Kusiner Box with lid....

KUSINER BED STORAGE BOX RM25


KUSINER BOX WITH COMPARTMENTS RM39

Yang kat atas nih memang nak kena beli pasal boleh lah sort barang-barang yang comei2


KUSINER BOX WITH LID RM69


Ini memang nak beli. Sebenarnya nak beli macam yang kat bawah tu... tapi pikir nanti macam susah nak simpan nanti kalau nak plan refurbish rumah nanti.  Kalau Kusiner kat atas tu dia foldable.... Fungsinya tak lain tak bukan untuk simpan mainan SRK yang memang dah macam banyak dah tu :D
STUVA STORAGE BENCH RM305

Yang kat bawah ni macam nak beli... then again kena pikir ruang kalau tinggal kat  pigeon hole cam kami nih.  Tapi rasa macam membazir kalau beli yang ini.... mak-mak kita tak pernah plak pakai nih... Ini cuma trend mat saleh jer.... Nanti SRk dah besar nanti dia nak main2 kat shelf bawah tu... kalau letak barang kat situ gerenti dia tolong kemas.... SO TAK PAYAH LAH!!!

Sniglar Changing Table RM149

Berangan jugak nak letak  lampu2 IKEA comel kat bawah nih... tp kena wat wiring pulak.... SO AGAIN.... TAK PAYAH!!!



Semalam Sayang pergi cosway... dapatlah beli yang kat bawah ni ... RM49.90 + 2 RC :D Untuk baju SRK gak... and apa-apa yang comel2 milik kami :D




Nanti kalau I gi mana2 furniture mall and berkenan di hati akan I cerita celoteh kat sini nanti eh :D


2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...