JOM LAYAN IKLAN

Wednesday, February 29, 2012

MY 37 WEEKS MATERNITY CHECK UP

As usual... the normal routine :D We were the first to see Dokter Cantik... (Pasal ranking nih penting kalau jumpa Dr Siti... Memang slalu banggalah kalau dapat 1st.. pasal patient dia ramai!!)

Then pergi CTG scan lagi today.... gave the slip to Doc Cantik. From the scan it showed that I had contraction every 15 minutes... 3 contractions masa 1/2 an hour scan.... letak aje ctg dah ada... tengah2 scan ada.. power pulak tu... then nak end pun ada jugak... Nurse who attended me came when I had the contraction realised that too... "mmm akk ada contraction nih.."



Doc cantik kata... "Come to hospital when U have it for every 5 mins, when u see the mucus plg or bleeding or when your water breaks.. I'd be around after 6th of March. "  So harapnya baby keluar lepas tu eh ....

En enquired about the stem cells too... but the doc advised us to buy the insurance for the baby.  We wanted to donate the stemcells but again she said that donation is only at the government hospitals and if I wanted to donate it I have to be delivered there. So terbatallah niat....

Today again we went to Mydear warehouse  sales to change the mattress... Tak ramai orang pun. Sempat paw Papa beli 2 ala-ala busha pants for baby. A bit expensive...RM10 maybe pasal dia gap brand kot.  tak amik pun the nursing pillow coz my MIL said that Linda has it and will give it to me.  Bagus juga tu... besar nursing pillow nih... makan space kalau nak menyimpan. Sempat jugak snap a few photos....


Stroller yg paling mahal!!!
dalam 50% less

RM699 jadik RM283.... ada sesapa nmak sponsor??



So to all mummies ...... offer masih ada spai hari ahad nih.... :D

Tuesday, February 28, 2012

MY DEAR WAREHOUSE SALES 2012

Yeah!!!!!!!!!!!!! Akhirnya dapat lah jugak memujuk sayang ker sini... Mula-mula ingatkan dia tak mau... maklumlah...lepas court, kena gi UH for my MIL's followup.  I plak nak pergi weekdays ajer takut ramai orang masa weekends.  Dah merajuk sebenarnya bila sayang kept on telling..."we see 1st... we see 1st..."... Sampai dia tegur kenapalah bini dia nih macam kucing makan cili!! 


Sayang siap cakap lagik.... "I tak pernah dengar pun brand Mydear!! Kampung brand nih. Jom beli blue cherry."  Heheheh SweetCherry dia kata blue cherry...  then I jawab... "Nanti U jatuh cinta gak ngan brand nih.... semua bloggers tunggu2 WHS nih".  Memang sampai sana... dia yang tak keruan!!


Since tak biasa ke sana... maka kami pun sesat lah jugak... sampai masuk tol kedua... sebenarnya kalau ikut batu14 dari LDP lagi senang kot.


Best nya lah bila dah sampai.... Sengih dari telinga ke telinga!!! Lagi best dapat kejutan...Ate said... "Just buy I pay".... Malu-malu...tolak-tolak... then...amiklah jugak :D


Tak ramai orang tadi... ok lah jugak.... kat bawah khemah terus cari buggy lipat payung untuk my sis.  Terus nampak satu nih trus berkenan. Cantik and sturdy gitu ... Jeles pulak rasa pasal SRK tak berstroller baru... tak perlah... Mummy kan dah basuh stroller uncle David bagi... nampak macam baru jugak.... Cantik!!!



Model 01896 RM699.90
Tapi lebih kurang macam nih lah for my sis.
Dia nak lipat payung pasal senang
nak store and bawak jalan2.





Model 01832... tak ada dalam website mydear... so tak 
tau berapa harga sebenar dia... 
tapi I beli RM100!!!


Buggy / stroller ada RM50!! RM90 yang 3 wheeler... tp yang nih cam tak sturdy plak.... Baik beli yang harga RM100 ke atas....


Ada gambar...meh layan gambar


Tempat carseat....  

Kononnya nak tolong bloggers tengokkan harga... harap dapat membantu


Sori...terbalik pulak...


Buai...RM130 kot (1 set)


Crib set

Bought this... synthetic rubber mattress
Was RM229.90... after less RM160



Dapat lah jugak beli bedding set untuk SRK.
Memang macam kata dalam web... depa tak ada blue color....
Dispaly set jer ada blue ...
Beli lah jugak display set walaupun tak dapat kurang..... Tp set bantal ngan alas tilam tu dapat baru
From RM159.90 dapat RM104
Kat luar memang mahal... pernah nampak harga biasa RM199...
Mothercare spai RM400 lebih pun ada


Gambar model cam kat bawah. Study jugak tadi
masa goyang2 kan dia
Play pen... comel yang nih



RM 500 lebih kot...lupa lah.. Worth buying
Murah.... 

With sponsorship department :D



Berangan yang ini .....


Hasil tangkapan kat 
MyDear Warehouse Sales 2012

Komen for carseat.... great bargain... 
Sebenarnya nak yang ini.  Harga yang paling mahal kat mydear... tetapi offer yang paling hebat.   


Model 30020
From RM559.90 jadi RM321.00

Tapi kena beli yang ini pasal yang atas tu tak sesuai for new born... 9 months and above ajer... Lagi pun yang kat atas tu bulky.... tak muat pulak nnt viva.... Kereta besar boleh lah..

Model 30070
RM459.90 after less RM321


Sempat gak lah tengok baju2 kat luar tu... kecik aja tempatnya... tp dapat lah rembat gift set romper carter's yang siap ngan stokin tu RM45 ...ngan mothercare shoes RM20.  Sayang dah sibuk nak balik pasal hujan dah start lebat....


Beli tilam... tapi terbesar pulak.... so Sayang kata dia nak pergi lagi... tapi kali ni pergi ngan my MIL.... 


Since tak boleh dapat baki duit... so I request kat Sayang nak beli Nursing pillow... Sayang pun agree pasal dia pun  nak nurse SRK jugak. Rasanya harga dia RM60. B4 less RM99.



Total RM845 + Happiness = priceless 

Monday, February 27, 2012

BABY SRK PAKAI CLOTH DIAPERS NANTI EH

We have decided to use cloth diapers for our junior. What say you? Mind to share your experiences?


Why we do we choose to use CD and not DD?
It started from papa who was eager to buy things for SRK.  He interviewed his friends and our mothers.  Mothers' advice is always the best and they advised us to use CD and not DD.  My mom advised him not to burden the cleaners and the environment. My MIL said... this way is so much cheaper and we could save more.....

Interviewing friends did not really help for they preferred to use DD.  However, their points were relevant too. Most of them would say that DD was easier to handle and their babysitters preferred to use DD. 

Eager to use CD, we surveyed a few online shops and managed to find 2 affordable online sellers.



Baby Syok product : high quality but yet cheap.
The more u buy the cheaper you'd get :D



Cute printed CDs


Expensive but good in quality too
The Econappy Insert. It looks bulky for the baby.
Must try on SRK 1st..

So we bought SRK's CDs from 3 different sellers.  The first set was the MyEcoNappy that we bought from Marmours at OneUtama.  We bought the so called Ecopack which was expensive; a set of 3 cd covers with 7 bamboo inserts (3  layers) for RM294!!  I could buy 10 bamboo CDs with 20 bamboo inserts from our preferred online seller!  I guess that the price was so expensive due to the so called technology and innovation they used for the soakers...

We choose to use bamboo inserts rather than microfibers.  Reason : we do not know how sensitive would SRK's skin is.
Bamboo inserts would not dry the skin like the microfiber inserts. 

As for absorbency, it is advisable to combine the microfiber and bamboo or hemp.  Bamboo or hemp inserts absorbs 4 times more liquid than cotton.  


So for a start we bought 18 CDs so far.
  1. 3 cd covers + 7 bamboo + microfiber inserts (RM294 -econappy)
  2. 5 bamboo cd covers + 5 bamboo inserts + 5 microfiber inserts (BBSyok - RM200)
  3. 5 pcs Alva Printes Bamboo Charcoal pocket diapers + 5 pcs bamboo charcoal inserts + 5 microfiber inserts + 5 washable plain liners + free postage (LPG - RM185)
  4. 5 pcs bamboo printed CD Babyland brand + 10 bamboo inserts (LPG - RM150)
LPG is cheaper than BBsyok... but the quality from BBsyok is good too... I'm not sure whether it is better for i have to wait for SRK to wear them :D

Nanti nak tambah lagik :D

Sunday, February 26, 2012

HIKMAH IBU MENGANDUNG

Gambar dari google.....


Sengaja large kan font :D


Assalamualaikum semua.... saja nak ngomel perasaan arinii....


12 tahun menunggu untuk mengandung... Alhamdulillah ....akhirnya dapat....
Masa mencuba untuk mengandung cuma tau nak dapat anak and meramaikan ahli keluarga.....
And jeles tengok orang lain ulit budak kecik and beli baju budak kecik yang comel2.....
Jeles dengar ada kawan anak 6 dan juga ada dah anak 9 .......
Tapi tak pernah pulak terfikir hikmah2 semasa mengandung.....


Bila dah mengandung.. tak sangka 9 bulan tu berlalu begitu cepat....
Banyak rasa yang tak dapat  nak buat walaupun buat masa ini memang terperap kat rumah sahaja...


Antara niat untuk keperluan rohaniah yang tak tertuai


1. Habis membaca Al-Quran
2. Menghafal ayat hafazan juz 30, Surah Lokman, Surah Waqiah, Surah Rahman, Surah Dukhan
3. Solat Qiamullail setiap malam
4. Solat hajat setiap kali hujan atau setiap malam
5. Puasa Isnin Khamis (tak dapat coz kena amik ubat)
6. Berbakti kepada suami dengan markah A
7. Banyakkan bersedekah
8. SOLAT TEPAT PADA WAKTUNYA!!!


Banyakkan yang rugi... sedangkan banyak kelebihan Allah berikan kepada ibu2 yang mengandung nih...


Meh kita tegok kelebihan2 nya




  1. SOLAT WANITA HAMIL LEBIH BAIK DARIPADA 80 RAKAAT WANITA YANG TIDAK HAMIL  Manataknya, ibu yang mengandung ada anak dalam rahim yang akan ikut semua perlakuan yang si ibu buat, Lagi lah kalau si ibu itu membawa kembar-kembar.  Sakit si ibu semasa rukuk, sujud... tercungap dan semua itu dilakukan untuk beribadat sepenuhnya kepada Allah.... untuk mendapatkan keredhaan Allah.
  2. WANITA MENGANDUNG MEMPEROLEH PUASA DI SIANG HARI DAN IBADAT DI MALAM HARI  Hebat untuk ibu mangandung... tak puasa pun dapat ibadat berpuasa.  Bayangkan kalau dia berpuasa.  Tentu  lebih hebat pahala yang diperolehnya. 
  3. PAHALA WANITA BERSALIN  Setiap kesakitan yang dilalui oleh ibu yang mengandung diberi pahala bagaikan solat dan berpuasa 70 tahun.  Lagilah kalau si ibu itu meninggala dalam tempoh 40 hari selepas melahirkan, dia seolah-olah mati syahid. Subhanallah!!
Ini baru semasa mengandung... kalau menyusu pun banyak pahala si ibu dapat.

Tengok tu... SUBHANALLAH!! 

Ramai ibu mengandung mengeluh macam-macam... memang susah,,, banyak dugaan
1. Sakit pinggang...
2. Kena infection...
3. Lagi lah kalau ada yang suami tak understanding....
4. FENAT....

Itu lah adat orang pregnant.....
Itulah NIKMAT orang pregnant .... SAKIT yang PENUH KENIKMATAN

So kita sabarlah eh...
Kalau tak dapat tidor malam... kita andaikan yang baby kejutkan kita untuk solat malam....
Kalau sakit.... kita doakan baby  kita sihat....
Pasal pregnant nih satu HIKMAH... satu KENIKMATAN.... kalau tak kenapalah kita bersusah payah untuk buatkan diri kita pregnant, kan?
Masa shopping barang baby... lupa lak tengah pregnant and lupa sakit pregnant... (I lah tu)

SO kita rebut peluang ini...
Bagi sesiapa yang dah berjaya pregnant...meh kita doakan kepada kekawan TTC kita yang lain... Pasal kita kena ingat yang kalau kita berdoa...
1.  anak kita dalam rahim pun berdoa...
2.  berdoa kita itu adalah sedekah

:D


So... peringatan untuk diriku...


Hari  kelahiran SRK semakin tiba...
mummy tak nak jugak tak sabar-sabar nak SRK dalam pelukan Mummy....
Tapi mummy nak rebut peluang yang Allah beri...
Mummy nak doa banyak2...
Mummy nak terus hayati perut yang yang berombak.... takut terlupa pulak nanti macam mana rasanya...
Mummy nak Allah tau yang Mummy bersyukur kehadratNya atas semua nikmat anugerahNya....


Dan mummy nak  kata yang mummy tak pernah menyesal mummy dapat anak ini lambat...
Kerana Mummy dah nampak kenapa mummy dapat baby SRK lambat...
Mummy banyak tanggungjawab yang lain....
Allah nak Mummy lebih sempurna untuk terima kehadiran SRK.... pasal Mummy banyak kekurangan....
Kehadiran Baby SRK satu amanah.... amanah itu berat.... mummy kena betul betul bersedia... and mummy sedar and mummy redho....


:D


Thank you Allah
Wassalamualaikum



Saturday, February 25, 2012

HIASAN BILIK BABY

TAK ADA NYA BILIK!!!! "HIASAN BABY CORNER" PATUTNYA TAJUK ENTRY KALI INI :D


Ruangan yang ada untuk baby cuma 218cm ajer kat sebelah katil.  Selama ini space tu memang untuk built-in wardrobe... tapi kami ni macam ditipu kontraktor.  Dah setahun lebih cabinet pun tak sampai-sampai.  Mula-mula kilang terbakar lah... then anak sakit lah... then mak sakit lah... Kita nih nak caya percaya jugak lah pasal tak sampai hati nak tak percaya.  Kalau tak betul apa sangkaan kita nih takut pulak berdosa. Tepon pun asyik operator yang jawab..... deposit letak tinggi pulak tu... maklumlah... bajet untuk solid wood cabinet ....


Tapi ada jugak lah kot hikmahnya... ruangan ni dapat lah dibuat untuk SRK .....


Memandangkan daripada 218cm tu.. lebih separuh dah jadik ruangan untuk baby cot sepanjang 140cm, maka tinggallah 78cm.... maka... boleh lah dioptimumkan bahagian dinding dengan baki ruangan yang ada.






Ruangan kat tempat letak clothes dryer tu... Kecik jer kan?


Angan-angan ini berdasarkan katalog IKEA yang ada kat rumah lah yer....
Nanti kalau dah panjang sikit langkah minggu depan bolehlah berangan daripada kedai apek mana-mana ker... courts mammoth ker..... Cavenzi kerr....Mestilah dapat yang lebih murah dan juga berkualiti :D


So... dari katalog ikea....
Baki ruangan yang ada, boleh lah dibeli Stuva series kat IKEA ni.


RM710

Harap kalau survey kat luar lagi murah lah. Kenapa ini jadik pilihan? Pasal cabinet ni agak sesuai untuk ruangan sebelah baby cot. Width 60cm, Depth 50 cm, Height 192cm. Biarlah tinggi sikit dan berfungsi macam dinding tepi cot SRK.  Nanti kuranglah modal sket SRK nak turun dari cot dia nanti.. 

Trofast Unit RM207

Next.... kat atas cot nak letak ni... Trofast Storage. Bolehlah letak buku or minyak ubat2 baby. 
Warna pilihan adalah warna yang lebih kurang gini (WHITE/BIRCH)...warna kayu pasal nak disesuaikan dengan Robin Drawers.  Robin series nih memang dah tak ada dalam katalog IKEA pasal ni product lama.... Tapi warna kayu nih kalau kat IKEA memang mahal sikit lah.....





Robin Drawers




Tapi ... sebenarnya nak relocate yang kat bawa nih pasal plan nak buat built-in kat area nih.... Kalernya memang out dari White/Birch ... tapi kita kena jimat SRK!!! Fungsinya tetap sama ....



Leksvik series

Antara barang lain yang nak dibeli kat IKEA termasuklah ini ini ....


Apa motif nak beli Kusiner Bed Storage nih pun tak tau lah.... Mungkin pasal warna dia hijau and macam murah gitu.  Tapi pilihan sebenar ada lagi kat bawah tu.... Kusiner Box with lid....

KUSINER BED STORAGE BOX RM25


KUSINER BOX WITH COMPARTMENTS RM39

Yang kat atas nih memang nak kena beli pasal boleh lah sort barang-barang yang comei2


KUSINER BOX WITH LID RM69


Ini memang nak beli. Sebenarnya nak beli macam yang kat bawah tu... tapi pikir nanti macam susah nak simpan nanti kalau nak plan refurbish rumah nanti.  Kalau Kusiner kat atas tu dia foldable.... Fungsinya tak lain tak bukan untuk simpan mainan SRK yang memang dah macam banyak dah tu :D
STUVA STORAGE BENCH RM305

Yang kat bawah ni macam nak beli... then again kena pikir ruang kalau tinggal kat  pigeon hole cam kami nih.  Tapi rasa macam membazir kalau beli yang ini.... mak-mak kita tak pernah plak pakai nih... Ini cuma trend mat saleh jer.... Nanti SRk dah besar nanti dia nak main2 kat shelf bawah tu... kalau letak barang kat situ gerenti dia tolong kemas.... SO TAK PAYAH LAH!!!

Sniglar Changing Table RM149

Berangan jugak nak letak  lampu2 IKEA comel kat bawah nih... tp kena wat wiring pulak.... SO AGAIN.... TAK PAYAH!!!



Semalam Sayang pergi cosway... dapatlah beli yang kat bawah ni ... RM49.90 + 2 RC :D Untuk baju SRK gak... and apa-apa yang comel2 milik kami :D




Nanti kalau I gi mana2 furniture mall and berkenan di hati akan I cerita celoteh kat sini nanti eh :D


Thursday, February 23, 2012

MY DEAR WAREHOUSE SALES

NAK TENGOK MY DEAR PUNYA PRODUCTS...MEH GI SINI.

Bedding set... RM159.90 before less.... kaler biru lah kan....

head snuggler... RM44.90 before less.... untuk stroller or car seat ... 

Portable play pen... untuk balik kg :D
harga yang nih kat website dia kata RM279.90
Dengarnya ada orang beli playpen cuma for RM120 jerk!!!

Rege yang nih RM559.90... manalah tau sales lagi  murah
Dapat yang lebih kurang pun ok gak... bajet dalam RM250-300 sebenarnya....

Yang uncle David bagi tu nak diupgreadkan.....

Brand MyDear tak lah sebranded Mothercare ker... quinny zapp ker...tapi affordable lah....

Buat apa nak membazirkan :D

Lagi pun mana la tau my MIL nak beli apa2 utk SRK :D



Meh Mummies...kita serang ramai2!!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...