JOM LAYAN IKLAN

Friday, January 20, 2012

PERKHIDMATAN SELEPAS BERSALIN??? (Part 1)


Among today's discussion with Sayang was to get someone who could take care of me during the confinement period. He insisted to have someone to take care of me properly. I told him that non of sisters or even my mother hired someone just to take care of them full-time.  My mom would just call Mak Wiwik a famous 'mak urut' in Kempas and bought all the herbs from the Traditional Store in Johor.  As for her meal, we would help her to prepare the meal or she would prepare the meal herself.  We ate the same meal and never complained about it. Our favourite would be the rice with fish broth and vegetables.

But Sayang insisted to get someone to be hired as a full-timer and a professional in the field.  "Taking care after delivery is very important and crucial for a mother"... said Sayang.  Tak sangka Sayang pikir macam nih juga :D

So, I googled here and there and managed to get a few.  It was not easy for me for most of the confinement centers were handled by the chinese and only a few Malay Traditional Centers were listed.  In fact, the feedbacks for the chinese centers were so negative that I imagined the same thing to the Malay centers. I googled the one near my school (ss2/3) but the center received a lot of complains too.  Haiya....

Cari punya cari, jumpalah beberapa....

Senarai Perkhidmatan Selepas Bersalin (Beserta link)
Jemari Tradisional
Traditional Confinement and Spa
Panji Alam Post Natal
Iree touch
Ain Muslimah Spa
Shadira
Mutiara Sayang Ibu
Kartika Buana
Traditional Home Treatment
My Bengkung

So... what type of services do I need?

There a few to choose from..
1. Full-time home nursing 24/7 x 7/14/30/40 days
2. Part-time home nursing 3 -6 hours a day X 7/14/30/40 days
3. Stay in 3,7,14 days
4. Walk in

Actually... what Sayang requested for full-time home nursing post natal care for 14 days .. try dulu for 7 days and if we are happy with the service we'll take up to 14 days ...

Cost
Cost memang bergantung ngan pakej yang ditawarkan... Pakej yang lebih lengkap tentu itu yang kita nakkan. Kalau nak lebih privasi kita amiklah yang jenids part-time.  Tapi kekadang ada pakej yang part-time nih lebih mahal daripada full-time. Banyak beza.... RM3000 dengan RM1900 = RM1100 beza banyak tu... tapi kita tak tahu yang mana lebih baik pun...

 So ini adalah antara pilihannya yang agak OK

(Copied n pasted from the website)


1) Traditional Home Treatment - RM3000 (Melati Package) 
1.  Penjagaan siang sahaja selama 14 hari
2.  urut selepas bersalin selama 14 hari
3.  Mandi herba 28 kali
4.  Barut/ Param / Pilis (28 kali)
5.  Tangas (14 kali)
6.  Tungku (7 kali)
7.  Mandikan bayi setiap hari
8.  Penyediaan makanan ibu (2 kali)
9.  Kit barangan penjagaan selepas bersalin
-    1 helai barut untuk ibu
-    1 helai barut herba
-    Sebotol maajun
-    1 tungku moden

*** PERCUMA****
10.  Khidmat nasihat penjagaan semasa tempoh berpantang (Termasuk penjagaan makanan seimbang)
11.  Tilam panas disediakan sepanjang rawatan (Salai)
12.  Bekam angin (2 kali)
13   Sauna (3 kali)


* TIDAK TERMASUK KOS PENGANGKUTAN 


2) Shadira Beauty - RM3000 - 14 days
Mother
6x Traditional bady Massage (Urut Tradisional), Daily herbal Bath Preparation (Mandian Herba), Warm Stone Therapy (Bertunku), Tummy Binding (Ikat bengkung), 7 x Red Infrared Therapy Light, Herbal Food and Drink Preparation and 2 Body Scrub (Lulur badan)


Baby
Daily baby bath & Massage, General Work - baby Day Care, Diaper Changing, Boiling Feeding Bottles Equiptment, Washing Mother and baby Clothes.

Free 3 dry tangas

3) Jari Jemari Traditional
7 Hari RM1000
3x Urutan bersalin
7x Penyediaan mandi herba, bertungku, ikatan kain bengkung
7x terapi sinar infrared
1x lulur herba
Memasak makanan dan minuman  berpantang
2x sehali mandi dan urut bayi

Penjagaan bayi : mencuci pakaian ibu dan bayi, menukar lampin bayi

14 hari RM1900
6 kali urutan bersalin
14x Penyediaan mandi herba, bertungku, ikatan kain bengkung

7x terapi sinar infrared
2x lulur herba
3x bertangas
Memasak makanan dan minuman  berpantang
2x sehali mandi dan urut bayi



Penjagaan bayi : mencuci pakaian ibu dan bayi, menukar lampin bayi




So.... we would consider the third one.... murah and affordable .... Tapi kena jugak buat check-list coz dia ada lebih kurang sana sini sikit .... masih boleh jugak servis2 yg lain


Tapi....
ada sesuatu yang menarik perhatian juga...

Kartika Buana menawarkan perkhidmatan yang lebih Islamik iaitu dengan penggunaan Teknologi AlQuran.

Kos tidak pula dinyatakan ....

Perkhidmatan ini juga penting coz kita tahu bahawa syaitan ini selalu menganggu anak Adam. bagus juga kalau setiap kali diurut dirawat kita tahu ada penggunaan yant AlQuran kerana kita memang tahu yang AlQuran adalah sumber rawatan pelbagai penyakit.. kan...
So... rasanya I'm going to call this center as well...

Boleh juga amik yang rawatan di rumah dan pergi ke center ini juga... tengoklah macam mana...

So to all my blogger readers... if you want to get extra info on the said services... just click the links..

I cuma what research sikit2 ajer ...:D

Hope it helps :D



17 comments:

Lady Mira said...

thanks for the info mamanem... mmg dok tgh cari2 ni... mira pun nanti akan berpantang kt pj nanti...

Hanim Salleh said...

kat PJ jugak? heheheh... akk nanti nak buat checklist... nak tgk mana sebenarnya berpatutan... lain org lain pakej nih

Pencinta Setia said...

Kak nk tnya...jemari tradisional ni dia g sluruh malaysia ke?
Zuelfika272@gmail.com

Hanim Salleh said...

Tak ada .. tp yang confinement lady akk tu dia boleh travel mana2. nak tak? kalau nak.. ni no kak mimah tu 0166976589

Anonymous said...

Salam nk tanya k mimah ni mmg ok ke??

Hanim Salleh said...

kak mimah nih ok. memang saya rekomen. orgnya lincah buat kerja pun pantas... makan minum suami dan anak2 semuanya terjaga. bahan herba dia sediakan.. tp duitnya kita sediakan :D . Once in awhile dia akan minta izin untuk urut di luar.

SyasyaLily said...

mmm...thanks sebab buat entry maca ni...saya pun tgh mencari gak perkhidmatan CL yang boleh dok dgn kita sekali...kak mimah ni charge die camne lak ye? boleh tak reply via email saya...syasyagrl@gmail.com

azie said...

Salam, blh tahu u ambil pakej brp hari dgn k mimah ni and brp total payment...tq

Anonymous said...

tqvm 4 the info... :)

zura said...

Tinggal bersama ke akak mimah ni.nak tau ada pakej ke akak ni wat.azura1305@gmail.com

Hanim Salleh said...

0166976589

Hanim Salleh said...

0166976589 ini no kak mimah ya kawan-kawan :D

Anonymous said...

Nasihat saya x pyh la Jemari Tradisional. Service very bad. Indah kabar dr rupa.

Rozita Abdul Hamid said...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Saya ingin memperbetulkan jawapan kepada soalan Pecinta Setia bahawa Jemari Tradisional berkhidmat ke seluruh Malaysia...

Terimakasih dan Wassalam

Hanim Salleh said...

LA.. Pernah amik dari jemari ya... akak lepas nih memang terus setia ngan kak mimah itu InsyaAllah. Kalau rekomen pun akan rekomen dia jugak :D

Hanim Salleh said...

LA.. Pernah amik dari jemari ya... akak lepas nih memang terus setia ngan kak mimah itu InsyaAllah. Kalau rekomen pun akan rekomen dia jugak :D

Anonymous said...

Salam..This entry very helpful. Tp apa yg dimaksudkan dgn duitnya kita sediakan ye? Tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...