JOM LAYAN IKLAN

Wednesday, November 30, 2011

SHORTENING OF CERVIX AND FIBROID IN PREGNANCY



I HAVE A BIG FIBROID!! 5.8 cm


I had my checkup again today to see the condition of the cervix. My cervix is better now meaning it is longer and not 2cm short like last week. It is better BUT it is at the borderline length. This does also mean I have to be careful. I am now 'upgraded' from bed rest to house rest but still no rigorous work like..... GOING TO SCHOOL. The doctor was worried when I told her that I was on duty this coming 6th and she straight away put a big NO NO. Apa-apa pun  skang I can atleast prepare light breakfast and some light house chores. Rumah dah berabuk nih!!

Sayang accompanied me the whole day sampai tak masuk ofis. Kesian dia... Hari ni dua bos tak masuk ofis.  He is so tired taking care of me even though my MIL is here.  Kesian jugak ngan my MIL. Dia pun dah tua.... She's pampering us with her deli curries.....  Since Sayang was there, he asked the doc a lot of questions.  He knows that it is my nature not to ask creative questions...   (I kan cepat panik... Doc kata nak bagi 1 week MC jer dah rasa nak pitam and I did x hear the words she said after that....) He asked a lot about the shortening of cervix, the dilation, and my FIBROID.

SHORTENING  OF CERVIX / INCOMPETENT OF CERVIX 
Last week my cervical length was a  bit more than 2 cm. Bagi mummies yang pregnancynya 24th weeks onwards...length yang sesuai adalah 3-4cm. Kalau sekadar 2cm ini bermakna... badan tgh bagitau kita yang kita dan nak branak sangat dah tu. So the chances for preterm labor is very high. COZ.. BILA DAH PENDEK INI BERMAKNA CERVIX KITA SEDANG MELEMBUT DAN BERSEDIA UNTUK DILATE (TERBUKA)....  24 weeks old premies are not ready for the outside world for their lungs are not fully developed yet... Bila nak terbuka... dokter akan suggest untuk jahit atau cerclage.  kalau jahit mummies boleh lah bawak baby2 ke full term :D

So today my cervix was 3.2cm...  For those who are 24 weeks and above, a healthy measurement would be 3 - 4 cm.  So in my case... dah kira border line lah.  The idea for bedrest tu cuma tak nak kita jalan2 dan graviti nih buat tekanan lagi tinggi kat bahagian vagina.  Ini ditambah pulak yang i ada contraction every night. ard 3 times every night... According to the doc... braxton hicks contraction tu patutnya i rasa masa 30th week and above... kalau before that the contraction cuma very mild and kita tak akan prasan sangat pun dengan contraction tu. So now... because of the contraction... the ventolin dosage is now from 3 a day to 4.   Persoalannya... bedrest nih memang boleh memanjangkan cervix nih ker?  So kalau ikut pengalaman I... betul lah tu. My bedrest memang besd rest tau...jejalan gi toilet, solat pun duduk ... (BADAN PUN NAIK)

FIBROID IN PREGNANCY
Sayang tanya banyak soalan pasal bab ini jugak.... risau dia pasal fibroid lebih dr i...

Soalan 1:
Baby OK ker ngan fibroid nih?
Since my fibroid is located at the upper part of the uterus, the baby is fine. Tp the fibroid mungkin akan membesar. Kalau dia membesar dan baby memang membesar pun .... ini mungkin menyukarkan baby untuk bergerak.  Since baby masih dalam breech position and masih kecik... dia masih boleh buat summersault lagik... tp kalau dia dah besar... dia tak boleh nak bergerak untuk engage masa dan nak full term ini bermakna... CEASER .....

Soalan 2:
Mak nya OK ker ngan fibroid ni?
Mak nya ok... tapi jangan keluarkan fibroid masa beranak coz kalau nak buat macam tu semua uterus akan dikeluarkan and maknya akan alami tmpah darah yang banyak. (Terkedip-kedip sayang dengar nih) Fibroid ni pun mungkin akan mengecut sms baby lahir. So it is really not a big deal.

Alhamdulillah semua ok...kan...
Hari ini juga nurse ajar sayang how to count the baby's movement.
So ...Sayang nak wat table. Download jer sayang :D

3 comments:

Lady Mira said...

tumpang tanya... camana nk tau kita ada shortening of cervix ke tak? doctor buat vaginal scan? Im at 21 week and sometimes i do feel something happening down there... im not sure what it is... sakit contraction pun tak tau camana... risau tul lah!

Hanim Salleh said...

Congraz Mira :D bakal baby dragon lah kita yer:D
Masa doc check i mula2 tu, dia buat manual check coz i bagi tau dia yg i sakit macam period cramps and baby mengeras for 2 1/2 hours and night. So bila Doc manual check dia kata my cervix menipis ... Itu yang she put me for bedrest. Then jumpa lagi dia buat scan... masa tu baru dapat the accurate measurement (3.2c.m)
Sakit dia macam period pain.... rasa macam nak berak tp pergi bilik air tak ada lah pulak .... pinggang rasa macam menurun sakitnya. Bila berjalan rasa kurang sikit sakitnya. Yang sakit macam ni merbahaya pasal dia berterusan. Kalau Braxton Hicks(BH) contraction... it will come and go.BH ni rasa macam baby mengera... tp tak sakit. Cuma rasa pelik aja. My doc kata BH nih pin dalam 30 weeks jer ketara. Sebelum tu very mild aja. Kalau kena BH masa tido..cuma tukar position badan then dia ok.
Mungkin kita ni first pregnancy, semua yang sakit cepat rasa panik. Bila uterus nak mengembang pun rasa tak selesa jugak sebenarnya :D

Lady Mira said...

thanks sis hanim. tu la... sbb first pregnancy... cepat tul kalut... semoga semuanya dipermudahkan olehNya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...