JOM LAYAN IKLAN

Monday, September 27, 2010

ADA MENGHARAPKAN LAYANAN YANG BAIK UNTUK DILAYAN BAIK

WA ADUH!!!!!!!

APA NAK JADIK DENGAN MALAYSIA NIH!!!!

APA LAGI!! MASALAH RASUAH LAH!!!

MENURUT SEORANG KENALAN DARI SEKTOR SWASTA, RASUAH INI ADALAH PERKARA BIASA. DIA MEMBERIKAN PELBAGAI DEFINISI RASUAH DALAM TERMA YANG LEBIH 'LEMBUT' UNTUK RASUAH DARIPADA BAHASA CINA DAN JUGA JEPUN. MENURUTNYA, PERKARA INI PENTING BAGI MEMASTIKAN PROJEK DAPAT BERJALAN.

NAMUN AKU BANTAH PENDAPATNYA. AKU BERPENDIRIAN BAHAWA SEORANG MANUSIA TAK SEPATUTNYA MENGHARAPKAN APA-APA BALASAN ATAU LAYANAN BAIK DARIPADA ORANG LAIN UNTUK MEMBERIKAN LAYANAN BAIK KEPADA ORANG LAIN. INI ADALAH KONSEP YANG SALAH. KATA ORANG...BUAT BAIK BERPADA-PADA BUAT JAHAT JANGAN SEKALI. TAPI INI TIDAK, OTAK PENUH DENGAN MATLAMAT UNTUK MENERIMA RASUAH WALAUPUN DALAM BERTUK BER'YAM CHA' DENGAN INDIVIDU YANG MENGHARAPKAN BALASAN BAIK ITU.

INDIVIDU ITU MENGATAKAN BAHAWA GURU-GURU TERUTAMANYA MEMANG AKAN MENEGAH PERBUATAN SEPERTI INI KERANA SENTIASA MEMIKIRKAN PERKARA BAIK, TETAPI KALAU BEKERJA DI SEKTOR SWASTA TAK BOLEH BERFIKIRAN SEPERTI INI KALAU NAK BERJAYA. DIA MENCADANGKAN AGAR ADA SEDIKIT WANG DIPERUNTUKKAN UNTUK MEMBOLEHKAN LAYANAN YANG BAIK DAPAT DIBERIKAN KEPADA INDIVIDU-INDIVIDU TERTENTU BAGI MENYENANGKAN KERJA. TAPI AKU MENOLAK KONSEP TERSEBUT. DIA MEMAKLUMKAN BAHAWA DIA TERPAKSA MENELEFON INDIVIDU TERSEBUT UNTUK AJAK MAKAN WALAUPUN DI KEDAI MAMAK.

AKU PUN TURUT MENAMBAH BAHAWA RAMAI KAKI TANGAN KERAJAAN LAIN TURUT GEMAR MENERIMA RASUAH KERANA INGINKAN KEHIDUPAN YANG LEBIH MENYERONOKKAN SEKALIPUN DISOGOK DENGAN RASUAH SEKS. SEDIHKAN BUNYINYA.... DAPAT LAYANAN SEKS PUN JADIKLAH.... KEKADANG MALU JUGAK RASANYA KAWAN TURUT KATA.... ORANG MELAYULAH SUKA AMIK RASUAH.... CINA BAGI SAHAJA... YOU SUKA AMBIL....

ISU RASUAH DAH MACAM JADIK ISU PERKAUMAN PULAK.... SI KAYA BERI SI MISKIN APA LAGI.... SIAPA YANG MENGUASAI EKONOMI DAN SIAPA PULA YANG TERSIKSA AKIBAT MASALAH EKO-NO-MONEY?? KECIL TAPAK TANGAN , NYIRU KAMI TADAHKAN....ISY ISY SIY... (SAMBIL MENGGELENGKAN KEPALA)

SO MACAM MANA NI... NAK SANGKUTKAN DALAM KES RASUAH... TAPI PUN TAK ADA BUKTI KUKUH.... AMIK TERIMA RASUAH BUKAN ADA BALCK AND WHITE. SEKADAR CAKAP MULUT DAN SEMBUNYI TANGAN..... ISU RASUAH BOLEH SOROK..... ISU JENAYAH TERANCANG PUN BOLEH SOROK. CONTOHNYA KALAU ADA ORANG DITANGKAP KERANA KES DADAH... MUDAH SAHAJA KITA DENGAR ORANG INI ORANG ITU YANG TAK NGAKU BERSALAH WALAUPUN BERKILO2 DADAH DAH DIJUMPAI... TERMASUK DALAM AIR KENCINGNYA.

SO HOW.....

NAK TERUSKAN BUDAH MURAH HATI KITA INI KER????

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...