JOM LAYAN IKLAN

Thursday, July 9, 2009

FERTILITY: BUAT IUI PROCEDURE - I NEED STICKY STICKY BABY DUST


WILL BE STARTING WITH IUI PROCESURE END OF THE MONTH. PRAY FOR ME....

Sebenarnya, IUI procedure kali ini merupakan procedure yang ketiga. The first one was way back in the year 2003. I had 2 cycles yang tak berjaya. After that year, my husband and I opted for natural procedure using the traditional approach. It has been 6 years but still there is no good news to be announced.

Now we decided to try again. Bila pergi hospital balik... dortor tegur..." aiks...kenapa nak tunggu after 6 years baru jumpa balik???" We just kept quiet. Nak cakap macam mana... So far dah pergi banyak check up. Even though we have done this before we still have to go all the check up again... minus the HSG (hysterosalpingogram). For me... HSG was the most painful procedure I had to go through fir the IUI process. Apa itu HSG? HSG adalah satu kaedah bagi mengenal pasti bahawa semua tiub faloppian yang setiap wanita tulen itu tidak tersumbat. Kalau tersumbat... macam mana telur nak guling-guling pergi ke uterus.. maka tak bolehlah telur tu tersenyawa... Semasa procedure ini, dye akan dimasukkan ke dalam cervix terus ke tiub bagi membolehkan dye memenuhi tiup fallopian tersebut. Kemudian, kita pun di x-raynya... Siap kena pusing ke kiri ke kanan lagi degan adanya jarum besi besar dalam TUT... Sakitnya tak terkata!! My Sayang sedey benor tengok I lalui proses ni. Dia kata dia tak sanggup nak tengok aku laluinya lagi... dan dia tak aka nizinkan aku melalui proses ini lagi... (Sayang kesiankan I ker...Sayang yang takut? ) :) Alhamdulillah tiub-tiub aku sihat.


Now after 6 years terbukak lah hati kami berdua nak buat IUI lagi. We went to Hospital Univesiti jer. The first check up was to determine whether my husband and I were OK or not... Since I had uterine polyps detected somewhere 2003, the doctor advised me to do a surgery. maklumlah...bendatu yang menghalang telur nak landing. Telur boleh tersenyawa... tetapi tak boleh nak landing coz tempat tak subur.... So buat jugak surgery... lepas surgery tu lah tak teruskan IUI. So now..I kena buat scan dan juga ultrasound untuk tentukan semuanya OK.

Semasa buat ultrasound... kena pastikan pundi kencing penuh. Bila dah penuh... kena pulak tunggu lama... Mana tak nya... I drank 2 liters of water before that... bila my turn...dr gode-gode... dia pun kata... "Your bladder is too full. Boleh kencing sikit tak?" "Huh! Ini kes tak boleh sikit doc. Mesti I akan terlepas semua nih." Mmmm I berjaya gak buang sket... haru lah jadi nya dalam toilet tu.... siap keluar air mata lagi menahan...

So... I akan follow-up this coming 20/7. And that would be the date I'd be starting with my 2 drug regimes... during my 2 day of menstruation.

So now... usaha lagi. Doa jangan lupa. Berikut merupakan doa Nabi Zakaria untuk mendapat zuriat. Semoga aku turut berjaya mendapat zuriat.

“Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik. Sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa.38, surah Ali-Imran
“Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat); dan Engkau jua sebaik-baik yang mewarisi.” (Ayat 89, surah al-Anbiya)...

Amin...


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...