JOM LAYAN IKLAN

Tuesday, June 23, 2009

ESTEE LAUDER WAREHOUSE SALES 18 JULY 2009

Mak Aiiiii!!! Estee Lauder warehouse sales lah pulak..... Huhuhu..... Duit lagik... aritu dah terbang kat Corningware warehouse sales... now Estee Lauder.

Apa-apa pun... I have never experienced using any of the products listed. Unlike other bloggers who are really into it (I think they know all the products so well that they can even be the promoter) I just stay cool and do not know whether to go or not... not sure whether it's worth it or not...??? All the bloggers I knew, they are like fighting over the invitation cards. Worse.... they sell they invitation card which the got it for free!! HELLO!!! I HAVE 5 INVITATION
CARDS!! ORANG NAK, I BAGI FREE AJA TAU!! I SIAP TOLONG LAGI KEKAWAN YG NAK BELI!! TAK KIRA BANGSA AGAMA ATAU KAUM TAU!!

OK... so what makes me so crazy lately looking for friends and family to make their lists of what to buy for them?(... ofcourse.. no money no product lah...)... It started with my dear friend Kak Norlia.. My collegue cum my senior assistant at school... she loves Estee Lauder compact powder and the lipstics. She praises Estee Lauder all the time... I think Estee Lauder and co should give her some token of appreciation for promoting their products. As my dear friend Nona.... she too loves all these branded products. I used Body Shop which is affordable and.. for me... worth buying too. I can buy the whole range of seaweed for less than RM400 but my friends are willing to buy a product for RM500!!! Nona is also an ardent user of this brand...I could still remember her showing me one of her compact powder casings. Mak ai!!! Cantik giler..!!! Lagi berat dari my handbang!!Berbatu-batu!! So... i pun terpengarah ler.... since i am searching for a compact powder... ker.. loose powder ker... why not I go to this warehouse sales. Thanks to my dear Annie who gave me 6 invitation cards... Thanks dear... I do not have to take all the trouble calling those who are selling cards... Jahat kan... pergi jual ikan ler... sellfish (kata Yan) ala... selfish ler......Hohohoho

So... my WISHLISTS.....









MINYAK WANGI TAK YAH KOT.... BODY SHOP IS STILL THE BEST..


BTW... I have 2 more tickets....

HADIAH B'DAY SAYANG

Da Food

No candles? Isyh...bad fengshui la with candles... lights means sth good... You blow off the candle lights means that you are blowing away all the luck...isn't it.....?
Cake from Linda...


Last Saturday was my husband's birthday. I had never threw him a b'day party. So, being 33, and having his mother around, I thought it would be great to have a simple party just for fun.
So, it was a very busy Friday for me. Before I went out with ate to do some shopping and marketing (Actually we have been doing this the whole week hahhaha), I went to Digital Mall to buy him a MP3. Why MP3? My hubby, unlike me, loves to do workout. While doing his workout, he'll listen to all the heart thumping loud crazy nerve aching musics. Waking up early in the morning, he'll turn on our mini hifi and wake up the apartment. However, there will be no music to push him to do more if he was doing his jog. Thus, giving an MP3 would be something that he'd love to have. Since my budget was very low... so I bought something affordable. I wish to buy for him an iPod. But 'Eco-No-MONEY' maaaa... So I bought for him this. Furthermore, it has this song labelled on it... ALWAYS LOVE U lah kata kan...

OMG.... to my surprise, YES!!! It is WORTH BUYING!!! I think, this is the first time he really apreciates what I give him (Hello readers... he is very fussy. The only color shirt he would wear and I would buy for him as present is ONLY WHITE SHIRT!! And my Ate had tough time searching for white shirt for him!!!) And since Saturday he has been 'godeing' his MP3 and installs all his favourite songs. Not only that, he has been singing out loud like .... .... ... ... kucing sakit tekak then forgotten the lyrics..

So all D'aman Ria residents..... sorry if u heard my cat singing .... OMG.... I heard my 'cat' singing from the master room :D

OK back to the surprise party....

So my Sayang still did not know his wife's underground work. On Friday I called up Sathya to plan out. I invited all his partners and staff to come. So on Saturday, he knew that all his sibling were coming... Ala.... 3 orang adik badek jer.... His cousin sister Lydhia came for she had a meeting to attend... (dah plan dah for the meeting to coincide with the day). I woke up early in the morning... went to Jalan Othman wet market and then went to pick up my nephew and niece..(Aliff and T-sya). By the time I came back which was around 10 am... all of them had just woke up! Mashaa...Allah. Sempat ke nak masak!! So... apa lagi... My Ate and I do silat in the kitchen la... By 1.30 we were all ready and that was the time his frinds came. The funny thing was that my Sayang just came back from swimming with the children and he did not realize that his friends were walking behind him.....

Hahahahah...
Apa-apa pun Sayang... Happy Birthday...
May Allah Bless Us....
Amiin

Friday, June 12, 2009

STUDENT YANG TIDAK BERHEMAH

Inilah nasib seorang guru yang cuba mendidik para pelajarnya agar menjadi insan yang berguna. Apabila dinasihat pun mendapat kutukan para pelajar. Berbuat baik dibalas pula jahat. Redha sahajalah... sikap tak baik pelajar tersebut biar sahaja Allah yang membalasnya. Lagi pun ini buka pertama kali terjadi pada diri aku. Selama 10 tahun berkhidmat pelbagai asam garam pendidikan di sekolah ini telah aku lalui. Mungkin tak seteruk apa-apa yang dilalui oleh rakan sejawatku yang lain.

Masihku ingat pada tahun 2005. Pada ketika itu aku baru sahaja mengajar di sesi pagi. Nak jadi cerita aku dilantik pula sebagai guru disiplin. Alamak hai... teruk rupanya jadi guru disiplin di sesi pagi. banyak cabarannya. Aku masih ingat aku menegur 2 orang pelajar perempuan tingkatan tiga kerana berpakaian sekolah yang tidak senonoh. Bayangkan... kedua-duanya berbaju kurung tetapi bajunya sangat kecil dan singkat. Tak ubah pula seperti baju kurung kedah yang sempit. Kemuadiannya kain sekolah pula labuh meleret mengemop lantai. Kalau setakat meleret sahaja tak kisah juga tetapi dikoyakkan pula kain tersebut (tidak menggunakan gunting) di kiri kanan kain sehingga melebihi paras lutut. Rambut yang kerinting dan panjang pula tidak disisir rapi. Hidung sudah pula dicucuk tidak ubah seperti hidung lembu yang tertusuk. kalau itu adat aku tak kisah. Tapi tidak... fesyen katanya. Katika aku tahan mereka, aku tahan mereka kerana tidak berpakaian kemas. Salah seorang daripada mereka yang ditahan sibuk pula menyentuh hidung . Nak kata korek hidung tak juga, nak kata garu hidung pun tak juga. Jadi, aku meminta pelajar tersebut meletakkan tangannya di bawah. Rupa-rupanya dia menyorokkan hidungnya yang telah ditebuk. Aku suruh dia membuka anting-anting hidung (tak tau nak panggil apa). Dia kata tak boleh kerana baru saja ditindik. Aku kata kena buka kerana undang-undang sekolah tidak membenarkannya. Dia kata tak boleh kerana ibu dia mengizinkannya untuk berbuat demikian. (Inilah masalahnya jika ibu bapa sendiri yang menggalakkan anak-anak tidak mengikut undang-undang sekolah). Kata-katanya pula begitu kurang ajar sekali. Aku tuliskan butir-butir kesalahan mereka dalam borang disiplin.

Ingatkan kes telah ditutup. Rupa-rupanya tidak. Seminggu selepas itu, dinding sekolah pula diconteng dengan nama aku serta beberapa guru-guru lain yang diconteng indah. Bukan sahaja di dinding luar sekolah, di atas lantai tapak perhimpunan pun ada. Bagai nak rak tukang kebun dikerahkan untuk membersihkan tapak perhimpunan tersebut. Aku pun tak kisah juga. Tapi aku buat lah laporan polis. Mana-manalah tau dapat ugutan untuk dibunuh. Polis yang menerima laporan tersebut bersetuju dengan tindakan aku. Dia bertanya jikalau aku izinkan mereka ke sekolah untuk membuat siasatan lanjut.  Kalau aku beri izin... mesti kecut perut budak tu. 

Kini, teknologi moden. Pelajar boleh mengutuk aku di blog aku sendiri. Ler... susah juga teknologi ini ya. Aku percaya bahawa pelajar tingkatan 6 yang aku ajar semuanya berhemah dan baik. Mereka mengikut kata. Maklumlah dah besar. Tapi perbuatan seperti ini hanya dilakukan oleh pelajar yang aku kira ... tingkatan tiga. Mereka nak kata matang dah patut matang. Tetapi entah lah. PUNCA...Mungkin tiada didikan agama dan moral yang kuat di rumah. Di sini ibu bapa harus dipersalahkan kerana tidak mendidik anak dengan didikan rohani yang mencukupi. Maklumlah.. keluarga bandar... manalah ada masa untuk mendidik anak. Kalau mereka mendidik anak dengan cara baik pun tentu si anak ini sendiri yang mempunyai attitude problem, anak yang bermasalah. PUNCA.. Pengaruh rakan sebaya. Konsep 'cool' pula memburukkan keadaan remaja kini kerena mereka merasa diri mereka 'cool' jika mereka membuat perkara terkutuk apatah lagi perkara itu mempu mengaibkan orang lain. Apabila mereka berjaya memalukan orang lain, mereka berasa diri mereka itu hebat.

Bulan lepas, aku menegur seorang pelajar tingkatan 3. Mungkin kesalahanku ialah teguran yang kuberi dihadapan kelas. Mungkin dia malu. Tapi kalau dah 100 kali cakap tapi tetap tidak berubah nak buat macam mana. Dan pelajar ini di hadapan kelas mengatakan bahawa dia doakan bahawa ibu dia mati. Itu yang aku dengar. Aku tegur sikapnya. Aku rujuk pelajar tersebut ke kaunselor. Menurut kaunselor, dia bukan mendoakan agar ibunya mati.. tetapi AKU YANG MATI. Hahahahah Aku tersalah dengar pula. Jadi, pembaca... pada pendapat aku.. msg2 di chat box itu angkara pelajar tersebut atau yang bersekongkol dengannya. Aku sengaja tidak memadamkan atau delete ungkapan-ungakapan tersebut. Sebaliknya aku copy and paste di blog ini supaya kekal. Semoga menjadi keinsafan untuk anak-anak nakal. Suamiku seorang peguam MENASIHATI AKU SUPAYA BUAT LAPORAN POLIS. Tengoklah... Hari minggu aku buat aja laporan polis. Lagipun, entry yang aku buat ini tidak boleh dipadam oleh sesiapa kecuali aku sendiri ... Kerajaan kita pun canggih juga sekarang. Nak tangkap mereka yang melakukan kesalahan di Internet pun mudah. Tak boleh nak sembunyi. Kita ada CYBERLAW.

Mengikut pengalaman aku, pelajar mahupun ibu bapa yang mencabar guru dan tidak kena pada tempatnya, hidupnya memang tidak selamat atau bahagia. Pelajar dalam peristiwa 2005 tersebut ditangkap sendiri oleh bapanya di sebuah pub. Rekod persekolahannya sehingga ke peperiksaan SPM pun tidak baik. Ada sahaja kes yang mereka buat. Siap buat hal lagi dengan ketua pengawas. 

Kesian melihat pelajar yang ditimpa masalah akibat perbuatan sendiri. Nak buat macam mana, fikiran mereka cetek dan masih berdarah panas. Tindakan melulu seolah-olah menjadikan diri mereka nampak hebat. Tapi mereka tersilap... tindakan mereka hanya membuatkan diri mereka nampak hina. Mereka tentu ingat aku tidak kenal mereka kerana mereka menggunakan nama samaran (tak boleh nak tangkapkan). Nama dia pun BODOH... betul lah tu kot... dia sendiri yang namakan dirinya dalam ID begitu... Kalau aku tak kenal mereka pun tak apa... aku tak kisah...kerana TUHAN ITU ADA... mereka tentu akan tampak hina di mata tuhan... KERANA TUHAN MELIHAT SEGALA TINGKAH LAKU ATAU PERBUATAN YANG DIBUAT

Kalau aku kenal mereka pun aku tak kisah... pasal.. nanti dia lagi malu...
Pelajar seperti ini hanya berani buat tanpa menggunakan nama sebenar. Kalau guna nama sebenar... mereka ni tak buat kerana mereka pengecut (kata omputih... chicken)... Tujuan mereka buat seperti ini pun memang nak buat cikgu sorang ini sedih... tapi malang... cikgu tak sedih... tapi kalau nak sedihpun cuma kerana... kenapalah mak abah depa ada anak seperti ini kan? Kesian ibu bapa pelajar ini.....
 
SO CIKGU HANIM... CHEERS :)

SILA BACA.... (hiburkan diri anda)

Cikgu: Manusia yang menghina orang lain adalah manusia yang membenci diri sendiri.
10 Jun 09, 12:50
SIEW MAI: ****ER GET OUT OF TAMAN SEA LAH *****
10 Jun 09, 12:48
SIEW MAI: YOU M****ING RETARD
10 Jun 09, 02:38
Cikgu: Palajar yang bongkak yang suka menghina, mencabar guru, dikhuatiri tak berkat nanti hidupnya. Takut cikgu beremosi... nanti termakbul pula doa ini...
28 May 09, 11:56
WAN SENG: DIE LAH YOU
28 May 09, 11:55
WAN SENG: ****ER THINK YOU VERY BIG AH?
28 May 09, 11:55
WAN SENG: WHAT THE **** YOU WANT NOW?!!@# **** YOU LAH
22 May 09, 19:05
CIKGU: INSAN YANG MULIA HIDUP DIRESTUI, INSAN YANG HINA HIDUP DIRUNDUNG CELAKA. JADILAH INSAN BERGUNA.
21 May 09, 12:29
ah soim: U ADA MASALAH AH? MARILAH LAWAN SAYA BAWA BABI BARU TAU!!!!
18 May 09, 13:25
soowei: yea cikgu ..memang saya ..heheh.wah..i sangat gembirala...cikgu masih ingati saya...hahaha..hey cikgu i tak tahu cigku ada blog le..hahahacikgu blia mula bloging ?? ^^
18 May 09, 12:16
CIKGU: SAPA LAH YANG TAK BERMORAL SINGGAH BLOG CIKGU DAN CAKAP BUKAN2.
30 Apr 09, 08:52
ah soim: SIEW YORK FAN
30 Apr 09, 08:50
ah soim: CHAR siew PAU
30 Apr 09, 08:49
HELLO: HHHHHHAAAA
30 Apr 09, 08:48
HELLO: CELAKA
30 Apr 09, 08:48
BODOH: MAK KAU
30 Apr 09, 08:47
BODOH: BODOH
30 Apr 09, 08:47
BODOH: HELLO

Tuesday, June 9, 2009

ALHAMDULILLAH... IDA SELAMAT DIIJABKABUL



Nor polish pintu..

Daniel mandur

Abah cat rumah

Dibah bersih lantai.

Rumah yang berkecah dengan goodie bag idah.

3 hari sebelum wedding !! Still bersepah

Akad



Dah selamat...


Abah n Mak menyaksikan saat-saat penting hidup Idah



Salam pertama Pn Faridah utk emak


Flirting first kiss

PUAN Faridah


Singgahsana raja sehari

The whole family tapi Tisya je takde. Malu sebab Uncle Edi ade. Tapi waktu malam die tak malu ngan Uncle Edi die~

Yang pakai baju purple tu tandanya dah kahwin. Yang tak pakai baju purple belum kahwin. Ade sape2 nak? Lelong2

My bro-in-law n wife n si aliff penyibuk



Haaaa. Ni kena highlight kisah ni. Mahal pengantin bayar nak buat henna tu. Tapi bila tiba hari kahwin, mata tu kena letak dekat2 dengan tangan pengantin baru boleh nampak hennanya. Sian pengantin kene tipooo.



Kenangan bersama raja sehari


Den kayooo!! Bawak lari duit dalam beg ni jom!! Gi shopping!!



Another handsome boy in the family :)

Cinderella and her prince charming from the-not-very-far-away Felda Ulu Denga

Before kahwin

Tanggal 6 Jun 2009 merupakan hari yang bahagian buat kami sekeluarga terutamanya adikku Ida. Apa tidaknya... hari ini merupakan hari dia diijabkabul dengan kekasih buah hatinya yang kini adik iparku Eddy. Perjalanan kasih adikku ini amatlah panjang. Banyak yang juga tak selamat di tengah jalan. Semuanya bermula di Koko Budi setelah Ida menyendiri menyembuhkan diri setelah telantar lebih kurang setahun akibat penyakit kanser yang dihadapinya. Ida is a fighter. Dia tabah memerangi penyakit kansernya. Dia kuat... Masa sakit-sakit pun kami adik bradik dapat baju raya daripada dia melambak-lambak... Dia tak pernah buang masa masa dia sakit kat rumah. Itu lah kekuatan Ida.

Di KB dia terjupa this fella. Ala...Kak Nim tak kisah... janji ada orang sayang Ida and nak jaga Ida seumur hidup Ida. Idik ipar yang ikhlas... itu yang penting. Duit.. bila-bila boleh cari.

So... lebih kurang pukul 11.30, Si Pengantin lelaki sudah pun duduk di hadapan tok kadi, tok kadi pun memulakan khutbahnya. Antara nasihat beliau yang Kak Nim ingat... "Petua rumah tangga yang penting adalah untuk pasangan yang memahami saat-saat pasangan lain yang sedang marah. Jangan sesekali menaikkan kemarahan pasangan masing-masing. Kalau marah tunggu dahulu untuk perasaan amarahnya itu reda." Semasa tok kadi dok bagi nasihat... teringatlah pulak kak Nim masa abang fer marah Kak Nim. Kak Nim cuba lah nak pujuk diri sendiri... sembunyi dalam bilik air. Tapi A.Fer kejar Kak Nim. Biorlah.. Kak Nim ni pujuk diri sendiri jap...Tapi tidak... Maka bermulalah peristiwa yang tidak diingini... SokSekSokSek.... So... apa-apa yang tok kadi ni cakap memanglah betul. Ida kena ingat... Apatah lagi ida ni panas baran.... (Jaga-jaga Eddy)

Selepas khutbah... Idah pun diijabkabul. 2 kali lafaz... biasalah teknikal error yang first tuh... Masa tehgah lafaz... mata KakNim nih.. macam kena masuk abuk lak...

Then Ida baca lafaz untuk mak abah... Kak Nim nampak mata abah... Pun macam masuk abuk jugak.... Mak lagi lah...Kak Nim terharu... Air mata tu. kak nim tau ...air mata gembira dan terharu...

Seminggu dengan keluarga... sampai KakNim jalan terbongkok2 cam mak nenek.. akhirknya kak nim pun balik... Mak Kiss kak Nim. Mak tak pernah kiss KakNim cam tuh... Rasa macam tak nak balik...

So..untuk idah n eddy... tahniah....

*credits for Zye for the lovely pics :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...