JOM LAYAN IKLAN

Monday, April 13, 2009

BEGINILAH BUNYI ESEINYA - JANGAN COPY.... HAK CIPTA TERPELIHARA

Being the second in the family of seven, I have a big responsibility to change the meaning of poverty that my forefathers inherit me. The eldest has already sacrificed her ambition to be a professional worker in order to help the family. My father, a retrenched, could not get a proper job for the job demand is focusing more in hiring younger people. It is a norm to hear what my neighbours would sarcastically say to my excellent academic result. “Pandai tapi miskin tak jauh ke mana…” or to be translated that would mean, being smart won’t bring you anywhere if you are poor. The remark from the neighbours always hurts me but at the same time it acts as a reverse psychology to push me to go further. I will achieve my dreams and prove it to them that I can go further in many ways as long as I work hard.
Being a minority in a town school, I always feel like a dwarf among the giants. Being a best friend to a daughter of a lawyer and a classmate to daughters and sons of engineers, doctors and other professionals, I leveled myself and make my minority proud. With thick skin, I talk in the language that is required for me to master the tough subjects namely Science and Mathematics.

Namun, aku tetap bersyukur kerana aku berjaya mendapat 3 A dan 5 B dalam PMR. Kematanganku dalam melalui godaan remaja membuktikan bahawa aku boleh lebih berjaya dengan memperoleh 5A1, 3A2 dan 1C5 dalam SPM.

Pengalaman Interview MARA - 13 April 2009

Kali ini entry aku mengisahkan pengalaman aku menamani pelajarku untuk sesi interview Mara PILN. Sesi interview dimulakan pada pkul 4 petang. Pelik jugak. Lambat benor sesinya. Mungkin ramai yang memohon kali ini.

Ketika kami tiba, hujan lebat sekali. Ketika mock interview di dalam kereta pun suara kami tak boleh dengar. Maklumlah... kereta cikgu ni cam tin kosong. Apabila kena ketuk... bisinglah bunyinya. Tak lah macam kereta mewah tuh.... hujan air batu pun tak dengar bunyi batu kena kereta.

Apabila sampai lobby Mara, maka kami pun nampaklah semua calon-calon penerima biasiswa Mara. Masing-masing menunjukkan muka yang bersemangat dan 'confident'. Kami pun ada juga nampak beberapa pelajar yang nampak over confident dan sesiapa yang nampak pelajar ini pasti rasa kecut perut... terus rasa nak menyerah kalah.... pasal muka depa memang over confident! Kelihatan di lobby itu juga opah, tok yah, mak yah, mak long, papa, mama, ummi, daddy, baby... pendek kata semua golongan ada. Tapi yang paling ketara aku dapat lihat ialah wajah-wajah ibu bapa yang penuh mengharap kejayaan anak-anak mendapat tajaan Mara walaupun daripada cara dan gaya mereka berbicara, mereka ini duit bertimbun-timbun.

Kupandang wajah anak didikku. Aku tahu riak matanya yang takut melihat suasana yang asing baginya. Maklumlah... kalau dia biasa bercampur dengan golongan elit ini atau pelajar-pelajar dari sekolah berasrama penuh atau MRSM tentu dia tidak setakut ini. Ada juga kulihat ibu bapa yang nampaknya datang dari jauh, dari Kelantan barangkali. Mereka datang memberi sokongan untuk anak mereka di sini. Tetapi anak didikku ini tinggal dekat aja... tapi datang dengan gurunya. Tapi dia kena ingat bahawa pemergiannya ke sini beserta iringan doa si ayah dan ibu yang tak terhenti-henti. Kepadanya aku telah berpesan berkali-kali, "Jangan lupa mintak ampun daripada mak abah dari hujung rambut ke hujung kaki. Mintak restu, mintak doa daripada mereka. Jangan lupa solat, minta Allah supaya diberi rahmat."

"Dah Cikgu." Tentu dia menahan gelodak jiwanya yang entah... bagai tak terkata.

Kuhantarnya sampailah ke lift selepas memfotostet beberapa salinan tawaran bersyarat UNITEN. Selepas memberikan kata-kata perangsang aku pun mencari 'port' yang sesuai untuk terus menyaksikan gelanggang harapan (tengok wajah ibu bapa, acu opah dll yang menunggu penuh mengharap). Apabila terpandang wajah mereka, aku pun teringat akan wajah ibuku. Biasanya doa ibu dimakbulkan Allah. Aku pun terus mendail.

"Mak. Anim ni... Hantar ***** gi interview kat Mara. Mak doakan biar dia dapat scholar ni eh mak... Kesian dia..."

"Insya Allah mak doakan."

Perbualan pun tamat. Hati ini, apabila dengar suara mak atau abah, pasti rasa lega dan ceria. Tersengih lebarlah aku dibuatnya. Kemudian, datanglah sepasang suami isteri ini. Peramah sungguh mereka. Entah apa topiknya, kami pun berbicara.

"Hantar anak ke?"
"Tak lah. Student."
"Mengajar sekolah? Subjek apa?"
"Aah Cikgu sekolah ngajo Form 6." (Kutahu aku tak menjawab soalan :D)
"Kenapa hantar student ni?"
"Oh... nasib dia. Nasib dia mungkin tak sama seperti anak-anak orang lain di sini. Dia susah tapi bersemangat untuk berjaya. Tuisyen pun dia tak pernah pergi. Sebelum peperiksaan SPM banyak masalah keluarga yang dihadapinya. Kesian dia. Tetapi dia kuat." Pada masa inilah macam-macam yang terbayang di ruang fikiranku. Aku tahu keadaannya pada masa itu. Tetiba terasa sebak di dada.
"Bagusnya dia! Ingatkan budak kampung aja macam tuh. Rupanya ada juga budak yang tinggal dalam bandar ada nasib begini."
"Ramai lagi macam ni. Cuma kita aja tak tahu. Jadi dia ni mencuba nasib. Kalau nak ikutkan yang lain-lain ni nampak lagi hebat."

Belum sempat nak terus berbicara, anak didikku akhirnya tiba.

"Cikgu, budaknya itu bukan?"
"Aah.. Itulah dia".

Dengan tak semena-mena dia terus hulurkan wang kepadaku ketika kami bersalaman.

"Cikgu, bagilah budak tu. Ini sedekah saya untuk dia. Saya doakan dia berjaya."

"La... tak payahlah bersusah-susah," kataku bagi pihak pelajarku.

"Tak apa..."

"Terima kasih."

Dapatlah sedikit rezki anak didikku pada hari ini. RM100 pulak tuh. Aku bersyukur kepada Ilahi keran dipertemukan dengan insan yang bermurah hati pada hari ini.

Sepanjang perjalanan pulang, anak didikku menceritakan pengalamannya ditemuduga. Pengalaman yang tidak akan dilupakannya. Pengalamannya bersama si penemuduga yang terpaksa keluar mencari tisu untuknya dek tak tercerita akan perit getir hidupnya. Cerita kisah hidupnya yang bermula dengan linangan air mata....

Dear, semoga berjaya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...