JOM LAYAN IKLAN

Tuesday, August 21, 2007

Bermain Futsal kali pertama

Futsal? Cikgu main futsal? Mesti ramai yang tak percaya. Betul.... Cikgu main futsal.. Futsal merupakan satu permainan bola sam seperti bola padang. Cuma yang membezakan adalah jumlah pemainnya yang haya lima orang sahaja untuk setiap pasukan. Mmm... Cikgu memang kaki bangku. Tendang bola ikut nasib jugak. Selalunya tendang angin ajer.

Namun begitu, pada tanggal 20 Ogos 2007, 11 hari menjelang merdeka ke 50, Cikgu bermain futsal dengan pelajar form six. Ini semua gara-gara Yee Cheng yang terpaksa memasukkan Cikgu dalam pasukannya memandangkan hanya dia sahaja wakil kelas 6bS yang hadir untuk pertandingan tersebut. Dia kata, tendang ajer cikgu... Jadi... apabila bermain, cikgu pun tendang sahaja bola. Mula-mula main dengan pasukan bercampur (lelaki & perempuan bercampur dalam satu pasukan). Masa tu tak warm up lagi. Pelajar lelaki bermain ganas sekali. Ada satu insiden yang telah menyebabkan bola melayang terus ke perut... aduh!! Tolak 5 markah untuk PA atau tak layak menduduki kertas PA!! Untuk permainan yang kedua pula, permainan untuk pasukan perempuan. Mmm... yang ini paling menyeronokkan. Disebabkan oleh keputusan yang seri, maka terpaksalah diadakan tendangan penalti. Hahahahha Aku tendang, bole masuk. Kui3. Inilah kali pertama bermain bola. Inilah masanya para pelajarku pula yang mengajar. Seronok kejap.

Hari ini pula aku dah mula rasa sakit satu badan terutamanya bahagian otot peha. Nak naik tangga pun susah... Apabila dah sakit badan macam ni, aku pun nak jugak tahu serba sedikit tentang otot tubuh badan. Jika mengikut anotomi badan, bahagian otot peha aku yang sakit tu namanya, sartorius, rectus femoris dan adductor longus. Otot badan yang lain pula ialah external oblique.

Malumat tentang anotomi badan dan otot boleh dilayari di web ini http://www.gwc.maricopa.edu/class/bio201/muscle/leg1.htm

Terima kasih kepada semua pelajar tingkatan enam bawah kerana berjaya mengadakan aktiviti yang berfaedah ini. Tahniah kepada semua pemenang.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...